Sectorul real estate este unul dintre atuurile Spaniei, în încercarea de a atrage capital străin. Pentru a consolida economia, autoritățile fac tot posibilul să se evidențieze în ochii investitorilor din afara țării, oferindu-le diverse facilități, la pachet cu o locuință. Iar permisul de ședere permanentă este unul dintre cele mai atractive beneficii pe care le poate primi un client imobiliar, venit din afara Uniunii Europene. 

37705-spania.jpgSectorul imobiliar spaniol este animat de investitorii străini, atrași de prețurile scăzute ale locuințelor și facilitățile oferite de autorități. Spania a relaxat regulile de acordare a dreptului de ședere pentru cetățenii din afara Uniunii Europene – străinii care achiziționează o locuință de cel puțin 500.000 euro se primesc automat drept de ședere permanentă, fără a mai fi nevoie să îndeplinească și alte criterii. Mai mult, permisul de domiciliere nu se aplică doar investitorului, ci și rudelor de gradul I, indiferent că sunt adulți sau minori. Până nu demult, dreptul de ședere se acorda automat doar consorților sau copiilor minor.

Permisele de ședere permanentă nu sunt acordate numai cumpărătorilor de proprietăți imobiliare, ci și celor care își investesc banii într-o afacere. Inițiativa face parte dintr-un amplu plan de a atrage capital străin, de care depinde revenirea economică a țării. În ultimul an, peste 350 de cetățeni din afara UE au dobândit drept de ședere permanentă în Spania, prin acest program.

Programul „vizelor de aur” a fost lansat în Spania în februarie 2014, urmând modelul altor țări europene. Străinii care își investesc economiile într-o locuință primesc drept de ședere și în Portugalia, Grecia, Ungaria și Cipru.

  • În Grecia și Ungaria, primesc drept de ședere cumpărătorii străini care investesc cel puțin 250.000 euro într-o locuință
  • În Cipru, valoarea investiției trebuie să depășească 300.000 euro
  • Spania și Portugalia au setat limita minimă la jumătate de milion de euro

Spania a fost unul dintre statele europene puternic lovite de criza financiară, întrucât mare parte a economiei se baza pe turism și real estate. Prețul locuințelor s-a înjumătățit față de perioada anterioară crizei, iar rata șomajului a crescut alarmant, depășind 26%. În ultimii patru ani, autoritățile spaniole au lansat diverse programe și au oferit facilități străinilor care plasează bani în Spania, măsuri care au început să dea roade. Investițiile străine au ajuns la cel mai ridicat nivel al ultimilor zece ani, majoritatea clienților din non-europeni provenind din China, dar și din Rusia, Brazilia, Angola, Africa de Sud și India.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

14 July 2015