Promulgată în ciuda avertismentelor repetate venite din partea organizațiilor de specialitate, Legea dării în plată atrage oprobriul străinilor. Descrisă de Uniunea Europeană drept „un risc major pentru perspectiva macroeconomică”, noua lege îi descurajează deopotrivă pe bancheri și pe investitori, fiind un obstacol ridicat atât în calea dezvoltării pieței imobiliare, cât și în calea economiei locale.

40102-legea_darii.jpgDupă impactul puternic pe care l-a avut criza financiară mondială asupra economiei noastre, lucrurile au reînceput să se așeze – țara noastră este dată exemplu peste hotare ca model de creștere economică, investitorii străini au început din nou să plaseze sume importante aici, totul a intrat din nou în normal. În consecință, piața imobiliară este animată de clienții mici, dar mulți, reintrați în joc. Pe de o parte, datorită faptului că le-a revenit încrederea, dar pe de alta, datorită băncilor dispuse din nou să ofere credite.

„Procentul clienților care achiziționează o locuință cu ajutorul unui credit este copleșitor, dar acest lucru se întâmplă mai peste tot în lume. În ultimii ani, pe fondul dobânzilor scăzute, românii au început din nou să apeleze la ajutorul băncilor, pentru a cumpăra un cămin. Acest lucru s-a resimțit atât pe piața locuințelor vechi, cât și pe segmentul unităților noi – tendința a fost semnalată atât de agenții imobiliari, cât și de dezvoltatori și constructori. De doi ani încoace, tot auzim despre număr de tranzacții record, cel mai bun an în imobiliare și alte formule superlative”, declară pentru IMOPEDIA.ro brokerul de credite Marius Poenaru.

Cu toate că sectorul real estate a furnizat numai vești pozitive în ultimul timp, echilibrul din piață este fragil, întreg mecanismul putând fi destabilizat cu ușurință de o lege precum cea a dării în plată. Promulgată la sfârșitul lunii aprilie, noua lege prevede ca persoanele care nu mai pot achita ratele la creditele imobiliare să poată ceda bunurile ipotecate băncii, în schimbul ștergerii datoriei. De această lege beneficiază exclusiv cei care au luat credite de până în 250.000 euro, dar nu și celor care au apelat la programul „Prima Casă”. În plus, legea se aplică și retroactiv, respectiv și în cazul celor care au fost deja executați silit.

„Sigur că oamenii vor salarii mai mari, legi cât mai relaxate, beneficii cât mai multe. Însă trebuie să ne ridicăm întrebarea: din ce susținem astfel de măsuri populiste? Legea dării în plată este o piedică reală în calea dezvoltării pieței imobiliare. Sau creșterea salariului minim (în vremuri departe de înflorire economică), mărirea veniturilor încasate de bugetari – astfel de măsuri nu fac decât să împiedice o creștere economică și așa fragilă. Mare parte a populației nu este preocupată de efectele pe termen lung și de imaginea de ansamblu. Dar tocmai asta ar trebui să fie preocuparea guvernanților, nu? Însă este an electoral, iar astfel de mișcări nu sunt surprinzătoare”, mai punctează brokerul de credite.

Cine are de câștigat de pe urma acestei legi și ce consecințe va avea asupra pieței?

Propusă de deputatul PNL Daniel Zamfir, și votată cu o majoritate de 207 voturi "pentru", un vot "împotrivă" și o abținere, Legea dării în plată a atras atenție întregii Europe. Încă de la prima idee, și-au exprimat dezaprobarea reprezentanții unor organizații cu greutate – Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană, agențiile de rating, etc. În același timp, măsura a fost contestată și de băncile din România (inclusiv BNR) și numeroase organizații locale (Consiliul Investitorilor Străini, Coaliția pentru Dezvoltarea României, etc.). Noua lege a reușit să adauge o notă negativă imaginii României în afara granițelor, făcând ca mediul de business local să fie caracterizat de incertitudine. Toate organizațiile de specialitate avertizează că investitorii vor fi extrem de circumspecți înainte de a mai plasa bani aici, în timp ce băncile vor fi nevoite să își schimbe condițiile de creditare în defavoarea clienților.

„Pe termen lung, această slăbire a încrederii [nr: a investitorilor străini] se poate concretiza în diminuarea volumului investițiilor private în economie, cu deteriorarea indicatorilor de dezvoltare economică și socială, fapt ce va afecta, în ultimă instanță, calitatea nivelului de trai al cetățenilor", atenționează reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României.

„Misiunea noastră este să dăm bani cu împrumut. Dar după o astfel de lege trebuie să schimbi regulile. Probabil că va trebui să ceri un avans mai mare de la client. Nu știu dacă unii dintre ei își pot permite. În urma acestei legi vom avea costuri mai mari, așadar rata dobânzii va crește cu siguranță. Apoi va scădea numărul împrumuturilor acordate de către bănci, astfel încât piața impobiliară nu va mai fi susținută. Valoarea bunurilor din această țară va începe să scadă. Această ideea că această lege este dedicată cetățenilor săraci, oamenilor de rând, este însă greșită. Pentru că această lege este dedicată oligarhilor, firește. Nu vor câștiga de pe urma acestei legi nici economia românească, nici piața imobiliară, nici cei mai mulți dintre clienții noștri, poate câțiva investitori și speculatori”, subliniază Philippe Lhotte, CEO BRD.

În ciuda tuturor semnalelor, controversata lege va intra în vigoare la jumătatea lunii mai, moment din care clienții se vor putea prezenta la bancă pentru a preda cheile locuinței, în schimbul stingerii complete a datoriei. Pentru ca această lege să poată avea un impact pozitiv asupra pieței, specialiștii au atenționat că trebuie corelat cu legea insolvenței persoanelor fizice, solicitând totodată și neretroactivitatea dispozițiilor legale. Dacă astfel de măsuri vor întârzia să apară, specialiștii avertizează că am putea vedea, cât de curând, un impact negativ asupra dinamicii creditării, ducând la blocarea pieței imobiliare.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

4 May 2016