Vedetele imobiliare ale acestui an redevin orașele europene abandonate de investitori după criză și cartierele aparent neglijate ale celor mai importante metropole. Oportunitățile imobiliare sunt din nou vânate de investitorii internaționali, care consideră fără dubiu că perioada dificilă din punct de vedere economic a rămas în trecut. Iar dacă în ultimii ani, oamenii de afaceri erau interesați doar de protecția banilor, în prezent, aceștia caută din nou modalități de a obține profit.  

36112-2015.jpgLa nivel global, harta investițiilor imobiliare s-a schimbat semnificativ – oamenii de afaceri și-au redobândit gustul pentru aventură, după ani de zile în care au ales aproape exclusiv piețele sigure, căutând conservarea capitalului în detrimentul profiturilor riscante. Astfel, investitorii și-au întors din nou privirile către piețele alternative, în căutarea unor oportunități profitabile.

„Specialiști din toate țările consideră că cele mai grele momente au fost depășite și că, din punct de vedere economic, deja am intrat pe o traiectorie ascendentă. Astfel de observații sunt confirmate de planurile de afaceri ale companiilor internaționale de renume – acestea și-au redobândit apetitul pentru investiții imobiliare în orașe considerate a avea un nivel mai ridicat al riscului. Se caută din nou ocaziile, oamenii de afaceri nu mai caută doar să îi păstreze în siguranță capitalul, ci să îl multiplice”, declară pentru IMOPEDIA.ro dezvoltatorul israelian Ron Weinrech.

Vedetele lui 2015 – zonele neglijate în ultimii ani

Chiar și orașe mari, precum Dublin sau Madrid, au ieșit din aria de interes a investitorilor imobiliari, în perioada post-criză. Însă zonele ocolite în ultimii ani au redevenit atractive, lucru confirmat și într-un studiu realizat de compania de consultanță imobiliară Kinght Frank. Potrivit acestora, în 2015 vom asista cu siguranță la creșteri de preț pe segmentul proprietăților medii și de lux, în toate capitalele europene. În orașele în care investițiile au stagnat în ultimii ani vom vedea reveniri, în timp ce în metropolele cu reputație vom urmări o apreciere a prețurilor în cartiere neglijate până acum, estimează analiștii.

„Investitorii interesați de refugierea capitalului au luat în considerare în ultima vreme numai cele mai bine cotate cartiere din cele mai sigure orașe. În prezent, aceștia sunt interesați de noi oportunități, fie că este vorba de alte orașe sau de alte cartiere. Fenomenul de gentrificare (n.r. procesul de reconstrucție și întinerire a unei zone urbane, datorat apariției unor locuitori influenți, cu forță financiară) oferă noi oportunități deopotrivă rezidenților și dezvoltatorilor”, susține Liam Bailey, Head of Research în cadrul Knight Frank.

Potrivit companiei internaționale de consulanță imobiliară, cele mai interesante zece zone pentru anul ce tocmai a început sunt: Williamsburg (din Brooklyn, New York), zona golfului din cartierul Toyosu-Kachidoki din Tokyo, Barangaroo din Sydney, 16th arrondissement din Paris, Districtul Central de Afaceri din Cape Town, Kowloon West din Hong Kong, Tiong Bahru din Singapore, Runda și Gigiri din Nairobi, Victoria Park din Londra și zona de afaceri din Dubai.

Cum este privit Bucureștiul, la început de 2015?

Incertitudinile economice sau politice au făcut ca multe zone ale Europei să fie trecute cu vederea, în ultimii ani, de către greii internaționali. Însă lucrurile s-au schimbat, spun specialiștii, beneficiind de o nouă abordare în special marile orașe din Europa Centrală și de Est (ECE). Vestea bună este că țara noastră pare să fie una dintre cele mai atractive destinații pentru oamenii de afaceri interesați de imobiliare.

„Între statele din ECE, putem afirma fără de greș faptul că România se află din nou în lumina reflectoarelor, București fiind de departe cel mai interesant oraș din punct de vedere al afacerilor. Iar acest lucru este demonstrat de activitatea intensă din nordul Capitalei, zonă în care diverși dezvoltatori străini au început să lucreze la mai multe proiecte diferite. Din punctul de vedere al unui investitor străin interesat în special de profit și nu atât de stabilitate, București are nenumărate avantaje incontestabile”, conchide Ronald Wahrlich, Managing Director UNIQA Real Estate Management.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

8 January 2015