Anul 2015 pare să aducă o undă de optimism la nivel mondial, atunci când vine vorba despre sectorul imobiliar. Dacă până acum, grija primară a jucătorilor din domeniu a fost supraviețuirea, într-o primă etapă, apoi creșterea sustenabilă, în faza următoare, noul an pare să aducă o nouă provocare, prin nevoia de adaptare la o serie de mega-trenduri cu impact major în societatea și economia globală. Aceste noi direcții pot fi diferite de la țară la țară sau chiar de la oraș la oraș, dar cu siguranță există peste tot, iar specialiștii din domeniu ar trebui să fie primii care să le cunoască și să le înțeleagă.

36106-previziuni_2015.jpgAnul trecut, ideeea de stabilitate economică era cel mai optimist scenariu luat în calcul de jucătorii din imobiliare. Acest lucru putea duce la predictibilitate, ceea ce conduce la profit. Se pare că măcar cele mai multe criterii de planificare au fost întrunite pentru că, de anul acesta, investitorii, brokerii sau consultanții iau în calcul creșterea țintită a afacerii.

De anul acesta, jucătorii-cheie nu mai sunt optimiști numai pe un anumit segment. Acum există așteptări înalte pentru întreaga industrie de real-estate. Acest lucru se resimte la nivel mondial și este complet justificat. Spre deosebire de ciclurile trecute, acum vedem creștere susținută”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro prof. în economie Marcel Toader.

Cea mai mare provocare a momentului: prinderea trendurilor

Acum, cea mai mare provocare este prinderea trendurilor. Piața imobiliară se dezvoltă cu o dinamică total diferită de ceea ce știam înainte de criză, iar adaptarea este vitală pentru cei care vor să crească sau măcar să rămână în industrie.

În întâlnirile mele cu lideri mondiali din domeniul imobiliarelor, la conferințe cu subiecte legate de real estate, observ la toți atenția pentru dinamica domeniului. Fiecare piață are specificul ei, iar acesta este momentul în care trebuie vânate trendurile. Dacă până acum era necesar să te ocupi în detaliu de o nișă, acum trebuie să aprofundezi comportamentul și nevoile tuturor celor din nișa pe care lucrezi, pentru a afla dacă aceștia oferă oportunități de viitor sau dacă e cazul să te reorientezi”, continuă profesorul în economie.

Piața rezidențială din 2015 ar trebui să aibă fluctuații mici

La nivel global, studiile arată că piața rezidențială ar trebui să aibă fluctuații mult mai mici, anul acesta. Tot mai multe dezvoltări se anunță, în special în orașele cu un nivel ridicat de ocupare a forței de muncă, cu atât mai mult cu cât se anunță creșteri în numărul de locuri de muncă disponibile. Domeniul industrial, care a fost unul dintre cele mai active în 2014, ar putea să arate semne de slăbiciune la sfârșitul lui 2015, când cererea ar putea să scadă.  Piața birourilor este văzută în continuare ca un domeniu bun pentru investiții. Dar un domeniu care se bucură de o atenție sporită, cel puțin în România, este cel al proprietăților executate silit.

Proprietățile executate silit sunt atât de multe încât puterea lor nu poate fi neglijată, în momentul în care una sau mai multe bănci din sistem vor decide să scape de ele. Iar acest trend a devenit cât se poate de evident anul trecut, când băncile au folosit diverse metode pentru a rezolva, într-un fel sau altul, problema creditelor neperformante, care blochează sume vitale pentru bunul mers al instituției”, continuă economistul Marcel Toader.

Iar eliberarea băncilor de această povară ar putea conduce la rezolvarea uneia dintre cele mai mari probleme ale momentului, cea a finanțărilor bancare. Chiar dacă piața a început să crească sustenabil, iar acest lucru este confirmat din toate direcțiile, doar o funcționare normală a băncilor ar putea consolida acest trend.

Al doilea aspect care ar trebui schimbat pentru o bună funcționare a pieței imobiliare este fiscalitatea, domeniu de care se plâng în special marii investitori străini, care preferă să lucreze într-un sistem transparent și previzibil. Cu toate acestea, firmele de consultanță au anunțat că anul 2015 va fi cel în care o bună parte dintre investiroii care până acum s-au arătat doar interesați vor decide să și acționeze, plasându-și fondurile în piața imobiliară românească.

CITEȘTE ȘI:

 

6 January 2015