Imobiliar - Casele noi sunt pentru straini
Jurnalul National - 13.10.2006
 

case noiApartamentele din noile cartiere rezidentiale sunt achizitionate in proportie de 60% de investitori straini. Acestia spera sa obtina bani buni peste doi, trei ani din inchiriere sau din vanzare.

Romanii se confrunta cu o avalansa de cartiere rezidentiale, care propun spre vanzare apartamente in blocuri noi. Preturile pe metru patrat variaza intre 1.000 – 15.000 de euro plus TVA, insa nu exista locuinta, nici macar garsoniera, care sa coste mai putin de 80.000 de euro, cu tot cu TVA. Daca pentru un roman este o suma considerabila, pentru un cetatean strain nu este mare lucru. Aceste locuinte sunt aproape inaccesibile romanilor, chiar daca apeleaza la credite bancare, pentru ca, in cea mai buna varianta, cel care ia un credit trebuie sa aiba un venit de aproximativ 1.200 de euro pe luna, pentru a putea lua un credit de 60.000 de euro timp de 25 de ani. "Aproximativ 65-70% din cele 802 apartamente cuprinse in ansamblul rezidential Asmita Gardens au fost achizitionate de catre investitori straini, care le vor revinde sau le vor inchiria, dupa ce proiectul va fi finalizat", a declarat Atena Tiplic, residential sales la compania Imobiliare Colliers, promotorul proiectului. Situatii similare se intalnesc si in celelate proiecte lansate pe piata.

BRITANICII INVESTESC LA PREDEAL.

La Predeal, langa hotelul Trei Brazi, se ridica un cartier de 49 de vile, care ofera 850 de apartamente noi. Dintre acestea, 200 au fost rezervate de investitori britanici si irlandezi care le-au cumparat ca investitie, dar si ca o casa de vacanta. "Ei vor sta aici o luna pe an, iar restul de 11 luni apartamentele vor fi inchiriate", spune Zoltan Haller, directorul general al companiei Zoltim Trading. Majoritatea apartamentelor au doua camere si suprafete cuprinse intre 46 si 61 de metri patrati si costa intre 65.000 - 170.000 de euro plus TVA. "Profitul lunar pe care-l aduce un apartament cu doua camere este de 1.500 de euro, in conditiile in care investitorul nu are nici o grija. Noi ne ocupam de inchirierea casei in regim de hotel", spune reprezentantul Zoltim Trading.

Citeste articolul integral in Jurnalul National

Daniela Ivan
Jurnalul National