Dezvoltatorii de locuinţe noi nu reuşesc să vândă, aşa că transformă aceste imobile în unele office.

Imobilele rezidenţiale sunt transformate în spaţii de birouriDezvoltatorii rezidenţiali au apelat la numeroase metode pentru a resuscita piaţa imobiliară, însă nicio variantă pe care au adoptat-o nu a reuşit să dezgheţe piaţa rezidenţială, aşa că aceştia s-au hotărât să transforme spaţiile locuibile în unele office, au menţionat analiştii imobiliari Esop.

"În acest context, o parte din dezvoltatorii rezidenţiali, în special cei de ansambluri mici şi medii, care aveau locaţii centrale, şi-au convertit clădirile în spaţii de birouri în special pentru IMM-uri, majoritatea fiind la închiriere", se arată în comunicatul remis de Esop.

În condiţiile în care tranzacţiile sunt blocate din cauza condiţiilor restrictive de acordare a creditării şi de percepţia oamenilor că preţurile vor continua să scadă, convertirea locuinţelor în birouri poate fi o soluţie, mai ales când piaţa închirierilor de birouri, în special cea a IMM-urilor, caută soluţii de spaţii mici.

"Credem că soluţia convertirii spaţiilor de rezidenţă în birouri poate fi o opţiune interesantă pentru mulţi proprietari de rezidenţă, cu condiţia să se ţină seama de profilul clientului care închiriază un birou şi de noile realităţi de pe piaţa de birouri", declară Irina Petrescu, partener Esop.

Dezvoltatorii trebuie să fie atenţi la porţionarea spaţiilor

În viziunea analistului Petrescu, trebuie avute în vedere însă mai multe condiţii pentru succesul unei astfel de tranziţii între rezidenţă şi birouri: locaţia; spaţiile să nu se porţioneze ca apartamente; finisarea parţială a spaţiilor; preţul atractiv; cheltuielile de administrare rezonabile; flexibilitatea.

Locaţia rămâne în continuare elementul pricipal. Pentru a fi atractivă pentru sediul unei companii ea trebuie să fie accesibilă atât din punct de vedere al conexiunii la mijloacele de transport în comun, cât şi al legăturilor cu punctele de interes din oraş.
Dezvoltatorii care nu au ajuns încă la porţionarea spaţiilor este bine să nu o facă, lăsându-le cât mai libere. Se ştie că spaţiul deschis poate fi mult mai uşor adaptat cerinţelor unei companii; în plus, nu riscă să se piardă spaţii cu anexe prea mari în cazul firmelor (băi / bucătării, dresinguri).

Este bine ca spaţiile să se lase parţial finisate (zugrăvit doar), pentru a se putea adapta mult mai uşor la cerinţele clienţilor.

Sursa

5 March 2009