Imobilele Petrom au fost cumparate pe sprânceana



Capital - 20.12.2006
Recent, Petrom a semnat un precontract prin care vinde 16 imobile firmei bucurestene Practic. Valoarea afacerii este pastrata secreta de ambele parti.

Afaceri imobiliare la PetromWerner Schinhan, director general executiv adjunct la Petrom, a declarat pentru Capital ca tranzactia este rezultatul unui proces de ofertare, în care cea mai buna oferta a fost prezentata de Practic Bucuresti. „Au fost abordati jucatorii de piata care se puteau califica pentru o astfel de tranzactie (dimensiunea businessului, experienta, activitati de baza). Înaintea selectiei, au fost transmise informatii la peste 30 de parti interesate“, sustine Werner Schinhan.

Dar cine este firma Practic?

Sediul central se afla în buricul Capitalei (în spatele Cercului Militar) si contrasteaza cu restul cladirilor din zona, toate vechi si scorojite. Câteva panouri îi avertizeaza pe soferi ca parcarea este interzisa din cauza bucatilor de tencuiala care pot cadea pe masini. Sediul Practic SA arata bine pe dinafara, fiind în renovare, si este pazit de doi bodyguarzi voinici, care te iau la întrebari înca de la intrarea pe strada îngusta pe care se afla. Holul de la intrare este pustiu, doar un anunt îi someaza pe straini sa prezinte buletinul de identitate.

În ciuda sediului pustiu, Practic este foarte bogata. Detine 100 spatii comerciale în Bucuresti, este listata la Rasdaq si, potrivit conducerii, în 2005 a înregistrat o cifra de afaceri de 21,6 milioane lei si un profit de 5,3 milioane lei. Site-ul Ministerului Finantelor arata ca firma nu si-ar fi depus bilantul din 2003.
Actionarul majoritar al Practic SA este Zerlin Dimofte, de 82 de ani, care detine 49%. Celelalte actiuni sunt detinute de firma International Business&Trading Corporation, înregistrata în insula Turks&Caicos, un paradis fiscal (32,5%) si alte doua persoane fizice: Bejenaru Andrei Mihai (9,9%) si Rada Mândrulita (1,63%). Un pachet de 7% este detinut de mai multe persoane fizice.
Interesant este ca actionarul majoritar, Zerlin Dimofte, detine pachete mai mari sau mai mici de actiuni si la Parc Hotels (societate care detine Hotelul Parc, din Bucuresti, printre altele), la Casa Doina (cu celebrul restaurant în proprietate) si la Herestrau si Meteor (care administreaza fostele unitati de alimentatie publica, acum aflate în renovare). Lista societatilor la care Dimofte Zerlin este actionar cuprinde si Trans Tel Services, Trend Hospitality SRL, Dimozen Construct SRL.

Prin firma Herastrau, Dimofte este actionar indirect la Baneasa Investments, care dezvolta cel mai mare proiect imobiliar din România, o investitie de peste 500 milioane de euro. Baneasa Investments îsi dezvolta afacerea cu activele unei institutii de stat, respectiv terenul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, ce reprezinta 49,88% din aportul societatii.
Afacerea activelor imobiliare Petrom este astfel doar o cireasa de pe tortul afacerilor imobiliare ale grupului de oameni de afaceri atât de descurcareti si activi dupa 1991 (când a fost înregistrata firma Practic) si pâna astazi. Liviu Florin Mazilu, director general executiv al Practic, a declarat: „Proprietatile imobiliare achizitionate de firma noastra, ca urmare a procesului de selectie organizat de Petrom, reprezinta o investitie de perspectiva pentru Practic. Odata cu finalizarea procedurilor legale, va începe o analiza comerciala atenta, în urma careia se vor decide actiunile de dezvoltare, modernizare sau operare aferente fiecarei proprietati“. Firma Practic are un asemenea „lipici“ la imobile vechi, care prisosesc unor foste institutii de stat, încât nu s-a dus sacul la moara, ci a venit moara la sac.

Finalizarea tranzactiei imobiliare Petrom - Practic va avea loc în primul trimestru din 2007. „Victoriile“ imobiliare în lupta cu fostele imobile de stat nu se opreste aici pentru firma Practic. Potrivit directorului Liviu Florin Mazilu, Practic a participat si a câstigat de la Primaria Sectorului 2 un proiect de modernizare, construire si exploatare a pietei agroalimentare din Piata Obor din Bucuresti.

Discretie totala

«Partile au agreat ca pretul tranzactiei sa nu fie comunicat public. Mai mult, la aceasta data pretul nu poate fi stabilit cu precizie, pentru ca procesul de finalizare a tranzactiei se va desfasura pâna în luna februarie 2007.» Liviu Florin Mazilu, director general executiv al Practic SA

Ce a mai înstrainat Petrom

La finele anului trecut, reprezentantii Petrom au vândut platformele mobile de foraj marin Atlas, Fortuna, Jupiter, Orizont, Prometeu si Saturn. Acestea au fost achizitionate de catre compania româneasca Grup Servicii Petroliere (GSP) pentru suma de 100 de milioane de dolari.

Articol integral in Capital

Maria Seder Neda
Capital
 

20 December 2006