Imobilele din centrul Capitalei se prăbuşesc pe trotuar




Adevarul - 18.09.2006
 

imobilele din centruCatalogate drept adevărate "bijuterii imobiliare", clădirile din zonele centrale şi ultracentrale ale Capitalei sunt, totodată, şi cele care "ţin capul de afiş" pe lista imobilelor cu risc seismic ridicat.

Fără intervenţii de reconsolidare,  bătrânele construcţii au ajuns acum într-o stare avansată de degradare, astfel că balcoanele şi zidurile acestora au devenit, treptat, un pericol major pentru cei care se încumetă la plimbare pe trotuarele marilor bulevarde din inima oraşului. Potrivit experţilor în cercetare seismică, în momentul de faţă, peste 100 de clădiri sunt în pericol real de a se prăbuşi în cazul înregistrării unor mişcări tectonice puternice. Numărul celor care ar putea plăti cu este însă mult mai mare.

Persoanele înstărite aleg periferia

Dacă arhitecţii Capitalei bat moneda pe vechimea imobilelor când "prezintă" diverse situaţii de pericol, reprezentanţii agenţiilor imobiliare sunt mult mai tranşanţi şi pasează aproape în întregime responsabilitatea pe umerii… proprietarilor. Aceştia, în majoritate persoane vârstnice, "ţin cu dinţii de clădirile din centrul oraşului, pe care le deţin din vremea fostului regim, chiar dacă nu au posibilitatea să le întreţină". "Sunt de obicei pensionari, care au luat o casă pe vremea lui Ceauşescu, acum unii nu au rude sau trăiesc şi cu o pensie mică.

Nu au cum să se descurce şi nici nu vor să vândă ca să-şi cumpere o casă modestă şi să le rămână bani să trăiască. Mai sunt şi persoane cu bani care cumpără imobile în centru, dar aceştia investesc şi nu sunt probleme. Dar sunt puţini… Cei mai mulţi preferă o casă la periferia oraşului…", a explicat reprezentantul unei agenţii imobiliare din Capitală.

Autorităţile spun că multe dintre imobilele din centrul Bucureştilor au o situaţie juridică incertă, sunt în proces de retrocedare, astfel că o "acţiune asupra acestora ar fi mai complicată". Mulţi oameni de afaceri au închiriat clădiri şi le-au transformat în sedii de firme, fără a acorda interes necesităţii lucrărilor de consolidare. Cei mai mulţi însă, proprietarii, menţin clădirile în proces de deteriorare din cauza unor posibilităţi financiare restrânse.

Citeste articolul integral in Adevarul


Calin Radu
Adevarul
 

18 September 2006