Fondul austriac Immofinanz îşi menţine planurile de a construi locuinţe pe amplasamentul fostelor fabrici Ventilatorul şi Rocar din Bucureşti şi estimează o creştere puternică a pieţei rezidenţiale din România, menţionând însă că este greu de prognozat când se va întâmpla acest lucru.

20531-prima_casa__imobiliare__apartamente_32741200.jpg"Preluarea Adama este un indiciu că intenţionăm să ne creştem activitatea de dezvoltare pe pieţele din est, datorită prognozelor care arată o creştere puternică pe pieţele rezidenţiale. Singurul lucru pe care nimeni nu-l poate previziona este când se va întâmpla acest lucru. Trebuie să tratăm diferit situaţia din aceste ţări. În România, revenirea economică abia a început. În Bucureşti, primele semne de revenire au apărut şi suntem pregătiţi să acţionăm", se arată în raportul anul al investitorului austriac.

Immofinanz a devenit, în iunie, unic acţionar al dezvoltatorului rezidenţial Adama, după preluarea participaţiei de 69,22% de la mai multe fonduri de investiţii, tranzacţie de 42,43 milioane de euro.

Adama este activă mai ales pe sectorul rezidenţial din România, având proiecte în Bucureşti şi în alte oraşe importante din ţară. Compania mai este prezentă şi pe piaţa din Ucraina, Turcia, Croaţia şi Moldova, unde dezvoltă un număr mai mic de proiecte de birouri şi spaţii comerciale.

"Suntem pregătiţi de redresarea pieţei, iar prin preluarea Adama, avem o platformă să realizăm proiecte rezidenţiale pe terenurile din portofoliul Immofinanz. Avem deja două terenuri mari în Bucureşti - aparţinând unei foste fabrici de ventilatoare (Ventilatorul, n.r.) şi unei foste uzine de autobuze (Rocar, n.r.) - cu o suprafeţe foarte generoase, unde vrem să construim proiecte rezidenţiale", se menţionează în raport.

Platforma Ventilatorul se află în zona Răzoare şi fosta fabrică de autobuze Rocar este amplasată în zona Şoseaua Giurgiului, iar Immofinanz a achiziţionat terenurile în 2008.

Cele două proiecte fac parte din cele 33 de investiţii pe care Immofinanz le are în plan pe piaţa românească, valoarea fondurilor necesare dezvoltării acestora ridicându-se la peste 260 de milioane de euro.

Immofinanz a avut în anul fiscal 2011 (încheiat la finalul lunii aprilie) încasări din chirii pe piaţa românească de 46,9 milioane de euro, cu peste 10% mai mici decât în anul anterior, când a avut venituri de 53,1 milioane de euro. Compania a înregistrat scăderi ale veniturilor din chirii pe segmentul de birouri şi pe cel de retail şi creşteri din închirierea proiectelor logistice.

Compania are 16 proiecte finalizate în România, generatoare de venituri. În total, în România, Immofinanz deţine 50 de proprietăţi finalizate şi în diverse alte stadii ale construcţiei evaluate la sfârşitul lunii aprilie la 894 milioane de euro, faţă de 889 milioane euro în ianuarie.

Immofinanz este activ în Austria şi Europa Centrală şi de Est.


Sursa

23 August 2011