A patra fază a programului susţinut de guvern va dura cel puţin până în toamnă. Băncile au început să discute cu autorităţile despre un program similar în lei.

24649-08_bani_rp_c0a4bf8080.jpgNicio bancă comercială nu a epuizat încă plafonul de garanţii alocat în programul Prima Casă 4. BCR, cel mai mare finanţator din program, mai are la dispoziţie 200 de milioane de euro, din totalul de 600 de milioane.

"Prima Casă este, fără îndoială, cea mai de succes şi viabilă formă de finanţare, datorită costurilor scăzute şi a avansului mic, de doar 5%", a spus, pentru EVZ, Ionuţ Stanimir, şeful Departamentului Comunicare Externă din cadrul BCR.

Potrivit acestuia, cele 200 de milioane de euro ar putea fi epuizate în două-trei luni sau, cel mai târziu, în toamnă.

Potrivit lui Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, în prezent mai există 300 de milioane de euro garanţii neepuizate în cadrul programului, din totalul de peste 700 de milioane alocate.

"Nicio instituţie de credit din program nu şi-a epuizat plafonul de garanţii", ne-a declarat Şaramet.

Ce urmează după Prima Casă 4

Deşi fondurile ar putea fi suficiente pentru ca progra mul să continue câteva luni bune, dosarele ar trebui depuse cât mai curând, spun brokerii de la Asociaţia Brokerilor Imobiliari (ABI).

Asta deoarece căutarea apartamentului, accesarea şi obţinerea creditului pot dura, în cel mai rău caz, şi până la trei luni, potrivit reprezentanţilor ABI.

Clienţii care depun târziu actele pot ajunge în situaţia ca fondurile să se epuizeze până când dosarul este aprobat. Băncile caută deja alternative la Prima Casă 4, după ce fondurile vor fi epuizate.

"Sunt deja iniţiative pentru a veni cu alternative, fie finanţări din surse internaţionale, fie prin dezvoltarea de produse clasice", spune Stanimir. Potrivit unor reprezentanţi ai pieţei, s-a discutat deja despre un nou program în care să se pună accent pe finanţarea în lei.

Un nou program în lei

Aurel Şaramet a confirmat că există discuţii pentru continuarea programului, singura problemă fiind că băncile nu au încă un partener guvernamental de dialog.

În prezent, cele mai mici costuri la creditele imobiliare în lei sunt de circa 7%, fie acestea Prima Casă sau alte oferte, în timp ce creditele Prima Casă în euro au dobânzi de 5% pe an.

Astfel, majoritatea clienţilor au ajuns să le acceseze pe acestea din urmă. Diferenţa de 2 – 3 puncte procentuale dintre dobânzile la lei şi cele la euro ar putea scădea însă în viitor, datorită reducerii costurilor de finanţare în moneda locală.

De altfel, în ultimul timp multe bănci au ieftinit destul de mult creditele în moneda naţională. O garanţie din partea statului nu poate decât să grăbească procesul.

 

Sursa

8 May 2012