Pentru cei implicați sau interesați de tranzacții imobiliare, prețul este cel mai important aspect. Pentru a obține cel mai bun preț, adesea trebuie respectat un set de criterii, iar zona joacă un rol esențial. Potrivit celor mai recente studii, încă se mai pot face tranzacții profitabile în toată țara, doar că unele zone sunt mai avantajoase pentru clienți. Iar ca tendință generală este clar deja avântul de popularitate pe care îl au locuințele noi, comparativ cu cele vechi, ceea ce se traduce într-o performanță mai bună a acestui segment.

34887-7fss.jpgLa nivel național, prețurile locuințelor continuă să scadă, dar procentul este atât de mic încât nu justifică amânarea momentului achiziției. Potrivit indicelui de preț EPS, ieftinirea medie la nivelul anului trecut a fost de -2%. O asemenea oscilație nu este departe de un nivel stabil, cu atât mai mult cu cât, în ultimii cinci ani, prețurile au scăzut anual cu 3,8%. Tocmai de aceea, clienții sunt sfătuiți să nu mai aștepte ci să încerce să obțină prețul pe care îl vizează prin negociere.

„O reducere de preț de 2% poate fi obținută cu ușurință de către client prin negociere directă cu proprietarul. În anumite condiții, ieftinirea poate fi chiar mai mare de atât, prin negociere directă. Nu are niciun sens să aștepți un an-doi să cumperi o locuință, pentru a beneficia de ieftinirea anuală și nici măcar așteptarea de încă o lună-două nu este justificabilă. De la trimestru la trimestru, prețurile scad cu cel mult 0,5-0,8% la tranzacții încheiate. Proprietarii care au locuințe de vânzare nu sunt prea interesați să scadă prețul în funcție de asemenea informații, deci prețul de strigare nu se modifică suficient de rapid”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Cristian Mantea, broker Home Confort.

Clienții interesați de construcțiile noi ar trebui să se aștepte la o concurență mai mare

Clienții interesați de construcțiile noi ar trebui să se aștepte la o concurență mai mare. În ultimul an, proprietățile noi au înregistrat o performanță mai bună la nivelul întregii țări, concretizată într-o medie de preț fără corecții negative. Aceeași tendință s-a remarcat în cartierele periferice ale Bucureștiului, precum și în județul Ilfov. Cu alte cuvinte, proprietarii care vând locuințe noi pot observa un interes mai crescut din partea clienților, pot primi mai multe vizionări deci au șanse crescute să vândă locuința rapid și la un preț avantajos pentru ei.

„La nivelul Capitalei, indicele a crescut cu 1,8% în ultimul trimestru. Segmentul București Periferie a avut o rată de creștere de 1,9%, în timp ce zona București Centru a marcat o scădere de 1,2%. În privința prețurilor din județul Ilfov, acestea s-au stabilizat în ultimul an și au depășit ca și performanță principalele zone urbane ale Capitalei”, arată oficialii Eurobank Property Services.

Iași și Timișoara sunt orașele care au minimizat impactul crizei asupra prețurilor

Aceeași tendință stabilă, cu variații limitate, se resimte și la nivel național, în cazul marilor orașe din România. Brăila și Constanța sunt două exemple de orașe care au marcat creșteri de la an la an, iar Iași este orașul care a reușit să păstreze cea mai mică scădere medie anuală pe perioada ultimilor cinci ani: -1%. Pe locul doi în acest top este Timișoara, dar la o distanță destul de mare, cu o scădere de 2,8%.

„Per total, ultimul raport care conține indicii de preț imobiliar EPS insuflă ideea persistenței unui mediu de ușoară scădere la nivel național, caracterizat de oscilații limitate. Piața proprietăților noi prinde avânt, în timp ce restul piețelor locale funcționează în echilibru, în timp ce așteaptă un mediu favorabil creșterii și apariția cererii”, încheie oficialii Eurobank Property Services.

CITEȘTE ȘI: Cum stabilești prețul și ce trebuie să faci ca să vinzi locuința în maximum trei săptămâni?


20 August 2014