Cererea solvabilă încă redusă şi preţurile în scădere ale materialelor şi forţei de muncă sunt principalii factori care pot susţine ieftinirea locuinţelor şi pe viitor

Ieftinirea apartamentelor, cel mai corect scenariuMotivele pentru care preţurile apartamentelor ar putea să scadă în continuare sunt mai multe şi mai plauzibile decât factorii care ar putea conduce la scumpiri.

De departe, cel mai important motiv pentru care, teoretic, apartamentele trebuie să se ieftinească în continuare este inexistenţa unei cereri solvabile pe piaţă.

Acestuia i se adaugă costurile tot mai mici ale dezvoltatorilor cu forţa de muncă şi materialele de construcţii.

În general, firmele care nu fac tranzacţii scad preţurile ori dau faliment. În real estate însă, implicarea directă sau indirectă a multor actori politici, precum şi scăderea valorii ipotecilor, care forţează băncile să reeşaloneze anumiţi dezvoltatori, face ca această industrie să fie ţinută parţial în afara unei pieţe libere, bazate strict pe cerere şi ofertă. Cel mai frecvent argument al dezvoltatorilor imobiliari pentru menţinerea preţurilor sau pentru reducerea uşoară a acestora, chiar dacă tranzacţiile sunt puţine, este acela al costurilor ridicate cu care au construit imobilele rămase nevândute.

 În nicio altă industrie acest argument nu a fost, în ultimul timp, atât de frecvent invocat. Treptat însă, nici acest argument nu va mai putea fi invocat pentru preţurile actuale. Asta pentru că mulţi dezvoltatori beneficiază acum de reducerea drastică a costurilor cu forţa de muncă, teren şi materiale de construcţii. Aceştia vor putea reduce preţurile mai uşor, iar cei care au construit pe vârf de preţuri vor trebui să-şi ajusteze la rândul lor preţurile şi deci marja de profit sau să iasă din piaţă.

Se poate ajunge la 600 de euro/mp

Merită spus de la început că nu toţi dezvoltatorii îşi pot permite să reducă preţurile în acelaşi fel. „Data achiziţiei terenului joacă un rol foarte important. Dacă dezvoltatorul a achiziţionat terenul înainte de boom-ul imobiliar, probabilitatea de a tăia din preţul de ofertă fără a afecta foarte mult marja de profit este crescută", declară Adrian Crivii, director general al Darian Rom-Suisse.

„În schimb, cei care au cumpărat terenuri aproape de maximul anului trecut sau care sunt grevate de costuri financiare (dobânzi) întâmpină dificultăţi serioase în a-şi adapta preţurile de ofertă la nivelul de competitivitate al pieţei actuale, fără a tăia serios din profituri", a adăugat Crivii.

Terenul este însă doar unul dintre factori. În general, antreprenorii au optat pentru blocuri de peste 10 etaje, astfel că preţul terenului are o pondere nu neapărat foarte mare. „Important este, de asemenea, costul mâinii de lucru, care a ajuns la jumătate sau chiar sub 50% faţă de în urmă cu câteva luni", a declarat patronul unei firme de construcţii. Preţul materialelor de construcţii s-a redus de asemenea foarte mult. „În actualele condiţii, preţul poate să coboare şi la 600 euro/mp, cu variaţii în funcţie de zonă, dar cu riscul de a avea finisaje de slabă calitate", declară Ion Radu Zilişteanu, consultant imobiliar.

„Preţuri de 500-1.000 euro/mp în funcţie de preţul terenului, localitate şi alţi factori sunt competitive, asigu-rând în acelaşi timp şi profitul rezonabil al dezvoltatorului", punctează directorul de la Darian.

Sursa

27 July 2009