Brokerii ieşeni spun că lasă şi până la 15% din preţurile de vânzare ale apartamentelor pentru a-i atrage pe clienţi. Costurile apartamentelor au scăzut cu 30% faţă de 2008, când a început criza. Chiar şi aşa, locuinţele se vând foarte greu clienţilor care mai au rezerve cash.

Specialiştii în piaţa imobiliară din Iaşi au venit cu nişte explicaţii pentru scăderea preţurilor la apartamente. Printre acestea sunt înăsprirea condiţiilor de creditare, scăderea puterii de cumpărare, creşterea gradului de îndatorare şi oferta largă a proiectelor nou finalizate.

Mai este problema calităţii proaste a finisajelor la mai multe construcţii. Aceste aspecte au fost reclamate de locatarii care s-au mutat în apartamentele nou achiziţionate", a spus Ovidiu Munjiu, reprezentantul firmei Darian DRS Iaşi, care a întocmit o analiză a pieţei imobiliare. Apartamente ieftineîn Podu Roş. Cele mai scumpe apartamente sunt în Centru şi în zona Copou, unde preţurile sunt de 1.000 de euro pe metrul pătrat. Cele mai ieftine sunt în cartierul Podu Roş unde apartamentele se vând cu 885 euro pe metrul pătrat.

Comparativ cu alte oraşe din ţară, locuinţele noi din Iaşi nu au înregistrat scăderi semnificative de preţ. Doar cele vechi sunt mai ieftine cu 15% faţă de anul trecut şi cu 36% faţă de 2008.

„Numărul tranzacţiilor a scăzut cu 10%, însă preţurile sunt mai mici cu până la 15% faţă de 2009. Majoritatea clienţilor, cam 70%, vin prin programul «Prima Casă». Restul au rezerve cash sau sunt eligibili la credite", a spus Radu Gorgan, directorul unei agenţii imobiliare.

 





Sursa

30 August 2010