Iarna asta, caldura si apa calda ne vor frige la buzunare
Realitatea Romaneasca - 07.10.2005
 

La mai putin de o saptamana dupa ce ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a propus majorarea de taxe si impozite, iata ca si reprezentantii Ministerului Economiei anunta ca, din iarna asta, pretul national de referinta al gigacaloriei se majoreaza cu 20%. Acest pret este de 896.000 de lei/gigacalorie, ceea ce inseamna ca va ajunge la 1.075.200 de lei vechi. Cu alte cuvinte, vom plati mai mult la intretinere cu cel putin 20%.

Pachetul de legi care prevede printre altele si majorarea pretului de referinta la gigacalorie cu 20% se afla in prezent pe masa Guvernului. Ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat ieri ca “aceasta majorare se va lua in discutie saptamana viitoare“, ceea ce inseamna ca e posibil ca in doua saptamani sa platim mai scump caldura, respectiv 1.075.200 de lei vechi pe gigacalorie. Aceasta masura trebuia introdusa din iulie, dar s-a amanat pana in toamna din cauza inundatiilor.

Pachetul legislativ mai cuprinde si unele schimbari in ceea ce priveste subventia. Este vorba in special despre reducerea subventiei care ajunge la producator cu 33%. Subventia acopera diferenta dintre pretul national de referinta si costurile de productie care, la momentul actual, sunt de 1,5- 1,6 milioane de lei.

Trebuie spus ca exista o directiva cu Uniunea Europeana prin care statul roman trebuie sa renunte treptat la subventiile care conduc la acoperirea pierderilor. Astfel, pana in 2007 subventiile se reduc anual cu 33%.

Cetateanul trebuie sa plateasca un serviciu

Vicepremierul Gheorghe Pogea a explicat la randul lui ca intentia Guvernului este ca pe viitor cetateanul sa plateasca un serviciu care e la distributia lui. “Daca nu deschid robinetul iarna, nu platesc nimic. Acum platesc pierderile. Statul roman nu va reduce subventia, ci o va reorienta“, a explicat Pogea. Acesta este, de fapt, un efort public al consumatorului care se orienteaza catre eficientizarea sistemului de incalzire centralizata. Vicepremierul a mai explicat ca reabilitarea sistemului termic ar costa in jur de 63 de mii de miliarde de lei. De asemenea, Pogea a reamintit ca 70% din necesarul de energie este produs in sistemul de cogenerare, iar 30% provine din centralele de cvartal. In opinia lui, din punct de vedere al costurilor, ponderea este foarte ridicata.

El a mai explicat ca exista trei tipuri de subventii in acest an, si anume subventii care se duc in investitii si modernizari (7.500 de miliarde de lei vechi), contributiile la consiliile locale (6.000 de miliarde de lei) si ajutoarele de incalzire pentru persoanele fizice (aproximativ 3.000 de miliarde de lei vechi).

Radet, la Electrocentrale Bucuresti

Codrut Seres a mai precizat ieri ca este posibil ca de la anul Radet sa treaca la Electrocentrale Bucuresti. Mai mult, ministrul Economiei a discutat cu primarul Capitalei, Adriean Videanu, care nu a avut nimic impotriva acestei idei. Trebuie spus ca in prezent Radet se afla in administrarea Primariei centrale a Capitalei.


Senica Micu - Realitatea Romaneasca

7 October 2005