Executivul îi obligă pe patronii structurilor de cazare de pe litoral să primească turişti de la 1 mai. Amenzile ajung până la 50.000 de lei.

Hotelurile de la mare, deschise cu de-a silaHotelierii de pe litoral vor fi obligaţi să deschidă anual unităţile de cazare pe 1 mai şi să asigure funcţionarea până pe 30 septembrie, indiferent dacă au sau nu clienţi.

În caz contrar, ei vor primi amenzi cuprinse între 10.000 şi 50.000 de lei, potrivit unei hotărâri de guvern adoptate ieri.

Ministerul Turismului promite să înceapă controalele pe 15 mai şi să le suspende licenţa celor care nu au deschis hotelul până pe 1 iulie.

Şi fără clienţi, şi fără contracte

Proprietarii de hoteluri acuză implicarea statului în economia de piaţă şi susţin că, deşi ideea e bună, e implementată prost.

Ei solicită ca, în condiţiile în care există acest regulament, să se aplice pentru toţi agenţii economici care activează la mare, de la buticuri şi tarabe la operatori de agrement.

„Am deschide hotelurile şi de la 1 aprilie, dacă s-ar putea, că doar ne plac banii. Dar să avem pentru cine.

Şi dacă tot sunt obligat eu să deschid, ar trebui să-i oblige pe toţi, de la cei din divertisment la infrastructura pentru transport", spune Ciprian Constantinescu, preşedintele Patronatului Industriei Hoteliere „Marea Neagră", care reuneşte investitori din staţiunile din sudul litoralului.

În această perioadă, dincolo de Mamaia, care se mai aglomerează în weekend, restul staţiunilor sunt aproape moarte.

Dovadă că THR Marea Neagră, care deţine 35 de hoteluri cu aproximativ 10.000 de locuri de cazare, a deschis doar două unităţi. „Dacă n-avem clienţi, de ce să deschid? Acum am operaţionale două, iar pe 15-16 iunie mai încep activitatea la câteva.

Contractele încep abia acum - dacă ne forţează să deschidem în luna mai, ar trebui să-i oblige şi pe agenţii de turism să încheie contracte pentru această perioadă, dar şi pe clienţi să vină la mare", este de părere Linica Stan, preşedintele THR.

Ameninţaţi de amenzi şi controale, hotelierii spun că se vor supune legii, dar vor opera cu personal redus.

„Va fi o pseudo-deschidere, în condiţiile în care eu încep activitatea, iar în faţa mea unii continuă construcţiile cu betoniera chiar lângă hotel şi nu primesc nicio amendă", se revoltă Ciprian Constantinescu.

Reprezentanţii Patronatelor spun că, numai la prima citire, au descoperit câteva lacune în lege.

Sursa

11 June 2009