Într-o perioadă în care băncile acordă credite cu dificultate, vânzarea unor active se poate dovedi o soluţie. Tot o soluţie poate fi şi renunţarea la o anume afacere care nu se dovedeşte suficient de profitabilă pentru a trece la alta.

sursa:sfin.roEste cazul unui hotelier din apropierea Braşovului care a scos propriul hotel la vânzare pentru a se apuca de construcţia unui bloc de locuinţe.

„Suntem o familie de ingineri constructori. Am construit până acum doar vile dar, având în vedere că forţa de muncă şi materialele s-au ieftinit, consider oportun să-mi vând hotelul şi să mă apuc de construcţia unui bloc de locuinţe", declară Cornel Pintea, proprietarul hotelului Diana din localitatea Sâmbăta de Sus.

„Din ceea ce văd eu, chiar dacă situaţia diferă de la dezvoltator la dezvoltator şi de la localitate la localitate, există mulţi care ar alege să construiască dar nu au bani. Eu am hotelul şi-l vând. Până fac eu blocul cred că o să aibă şi lumea mai mulţi bani să cumpere apartamente", adaugă Pintea.

Acesta a construit hotelul de trei stele în urmă cu nouă ani, cu bani de la bancă şi cu fonduri proprii. După ce s-a achitat de datoriile pentru hotel a avut o perioadă bună. A venit însă criza şi încasările s-au redus. „Anul trecut luam 10-15 mii de euro săptămânal, acum încasările s-au redus. Nu ştiu dacă o să aibă cineva trei milioane de euro să-mi dea pentru cele 40 de camere ale hotelului dar eu m-am cam săturat de afacerea asta", a adăugat proprietarul.

 

Chiar dacă nu se poate vorbi deocamdată ca despre un fenomen, vânzarea hotelurilor s-ar putea dovedi o afacere pe viitor. „Eu nu am auzit deocamdată decât de cazuri izolate de astfel de vânzări. Cu toate astea, dacă alegi să te faci dezvoltator imobiliar, banii investiţi vin mult mai repede, în doi sau trei ani, în general", declară Dragoş Răducanu, Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism.

Sursa

11 December 2009