Antreprenorul sibian Horaţiu Cercel, acţionarul majoritar al societăţii de construcţii Concefa – intrată în insolvenţă ieri, se consideră o victimă colaterală a crizei şi spune că nu mai putea evita intrarea firmei în reorganizare.

23895-cercel_e6c9511b98.jpg„Suntem un exemplu clasic de victimă a crizei. Ne-am angajat la investiţii mai mari decât suportam. Am fost expuşi şi pe imobiliare, dar principala problemă a fost că în 2009 alocaţia bugetară pentru cele 22 de şantiere ale grupului, în zona de căi ferate – care este domeniul principal de activitate, a fost zero. Noi trebuia să încasăm datoriile rămase restante de la guvernul din 2008. Drept urmare am fost vulnerabili în restul domeniilor de activitate“, a declarat pentru Capital Horaţiu Cercel, care deţine 57,4% din Concefa Sibiu.

Compania a solicitat judecătorilor Tribunalului Bucureşti intrarea sub protecţia legii insolvenţei în 16 februarie şi ieri cererea a fost admisă.

Cercel spune că şi băncile au împovărat firma peste măsură din cauza condiţiilor aspre de creditare. „Şi băncile au partea lor de vină, pentru că facilitatea trasată de Banca Centrală Europeană pentru companii, prin reducerea dobânzii de referinţă, nu a fost transmisă către companii. Dacă în primul an băncile au fost înţelegătoare, ulterior şi-au crescut marja la 4-5%. Practic beneficia doar banca şi nouă ne-au crescut costurile cu 1% în loc să ne scadă. Am avut o decapitalizare masivă după rambursarea a 8 mil. euro către bănci în perioada 2009 - jumătatea lui 2011, astfel că singura variantă este reorganizarea“, a mai explicat omul de afaceri.

Judecătorii au desemnat Casa de Insolvenţă Transilvania drept administrator judiciar al companiei şi primul pas în acest proces este stabilirea tabelului creditorilor. Cercel spune că deocamdată nu au fost discutate strategii privind planul de reorganizare, dar că se ia în calcul valorificarea activelor care nu fac parte din obiectul principal de activitate al companiei, respectiv terenurile.

Compania are achiziţionate circa 40 ha de teren în Sibiu şi Braşov pentru o serie de proiecte rezidenţiale, care prevedeau construcţia a 4-5.000 de locuinţe.

Datoriile companiei s-au majorat pe parcursul anului trecut de la 142,4 milioane lei la 160,1 milioane lei, iar creanţele au crescut de la 42,6 milioane lei la 62,3 milioane lei. Concefa a rulat anul trecut afaceri de 85 mil. lei, în scădere cu 24% faţă de anul anterior.

Horaţiu Cercel s-a plasat în TOP 300 Capital, ediţia din 2011, pe poziţia 222 cu o avere estimată la 26-27 mil. euro.

 

Sursa

16 March 2012