Asociaţia Industrii Creative în parteneriat cu United Business Center Iaşi organizează miercuri, 9 noiembrie 2011, evenimentul HITECH Iaşi cu tema „Provocări şi soluţii pentru stimularea investiţiilor în industriile IT&C în Iaşi".

21853-logo_industrii_creative_jpg_08848900.jpgEvenimentul, care va avea forma unei dezbateri, va aduce la aceeaşi masă de discuţii persoane cu rol decizional sau de conducere din companii IT&C, universităţi, furnizori de infrastructură şi servicii, centre culturale, autorităţi locale şi guvernamentale pentru a analiza situaţia curentă şi a identifica soluţii pragmatice de exploatare a potenţialului şi competenţelor existente în Iaşi.

Printre participanţi se numără Varujan Pambuccian (Comisia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din Camera Deputaţilor), Lori Collin (Jones Lang LaSalle), Eli Roman (The Money Channel), Vasile Işan (rectorul Universităţii „Al. I. Cuza" Iaşi), Dan Zaharia (United Business Center Iaşi) şi manageri locali ai unor companii internaţionale de succes (Amazon, Endava, Embarcadero, Continental, Pentalog, Capgemini etc.).

Prin competenţele şi forţa de muncă înalt calificată, Iaşul are potenţialul de a deveni o destinaţie ideală pentru investitori străini din Europa, Statele Unite ale Americii şi Asia-fapt dovedit de deschiderea unor operaţiuni locale de succes (Amazon, Endava, Embarcadero, Continental, Unicredit, Bentley Systems), dar şi de extinderea infrastructurii de birouri şi telecomunicaţii în ultimii doi ani.

În plus şi autorităţile locale realizează necesitatea implementării unei strategii coerente pentru a exploata potenţialul investiţional.

Adriana Ursache, directorul executiv al Asociaţiei Industrii Creative şi unul dintre iniţiatorii proiectului, a declarat: „Prin HITECH Iaşi demarăm o iniţiativă de anvergură plecată din mediul privat de afaceri, care urmăreşte elaborarea şi implementarea unei strategii pragmatice de atragere a investiţiilor străine în domeniul IT&C şi de dezvoltare economică a Iaşului în direcţia tehnologiei şi dezvoltării software. Concret, vrem ca în trei ani să dublăm volumul investiţiilor IT&C în Iaşi".

Dan Zaharia (Leasing manager pentru clădirile de birouri Iulius Group) a subliniat: „Prin inaugurarea celor trei clădiri de birouri United Business Center din cadrul ansamblului Palas, stocul de birouri clasa A şi B+ din Iaşi a depăşit anul acesta nivelul de 100,000 mp. Decizia de a investi în piaţa spaţiilor de birouri din Iaşi este una strategică, având în vedere interesul crescut pentru acest oraş şi această regiune, care se conturează ca un pol de business, în special pentru jucătorii din industria IT şi outsourcing."

Lori Collin (Head of Tenant Representation şi Senior Consultant, Jones Lang LaSalle) este de părere că Iaşul prezintă un potenţial extraordinar pentru companiile care decid să investească în acest oraş, al doilea ca mărime din România. „Iaşul prezintă combinaţia perfectă între disponibilitatea forţei de muncă instruită pentru activităţi de producţie, dar şi existenţa unei oferte semnificative de absolvenţi de studii superioare, cu un un nivel de cunoaştere a limbilor străine peste medie şi cu o atitudine pozitivă faţă de muncă. În plus, costurile extrem de competitive pentru lansarea unei afaceri, precum şi sprijinul oferit de autorităţile locale pentru companiile internaţionale ce vizează deschiderea birourilor în domenii precum IT&Telecom, BPO, backoffice, dar şi în domeniul tehnologic şi al cercetării, reprezintă factori de necontestat în alegerea Iaşului în competiţia cu celelalte oraşe importante din România şi din regiune", a precizat Lori Collin.

Mai multe informaţii se pot obţine pe pagina web a evenimentului.

Asociaţia Industrii Creative este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit care promovează şi sprijină dezvoltarea industriilor creative şi culturale din România.


Sursa

8 November 2011