0-1536-96a9dfbd542ef9342a4e62009e864d67.jpgCompania de soluţii financiare Hild, care are printre acţionari banca americană Merrill Lynch, a intrat pe piaţa românească, unde oferă un aranjament financiar prin care cumpără casele bătrânilor peste 65 de ani, care pot locui în continuare fără chirie şi primesc un avans şi o pensie.

Astfel, prin contracte de rentă viageră, definite legal prin codul civil românesc, Hild achiziţionează proprietăţile persoanelor cu vârste peste 65 de ani, asigurând plata unui avans substanţial şi a unei rente lunare pe viaţă, ajustată anual în funcţie de inflaţie.

Proprietarii continuă să locuiască în casa vândută pentru restul vieţii, fără a plăti chirie, au precizat reprezentanţii firmei, cu ocazia conferinţei de lansare de marţi.

Hild evaluează proprietatea şi, în acelaşi timp, fiecare client este testat psihologic pentru a verifica dacă se află în deplinătatea facultăilor mintale.

Contractul nu presupune, însă, un examen medical, compania stabilind contractul pe baza speranţei medii de viaţă, care diferă în funcţie de sexul clientului.

În prezent, pentru o persoană care a ajuns la 65 de ani, speranţa medie de viaţă este de 17 ani pentru femei şi de 14 ani pentru bărbaţi, potrivit reprezentanţilor companiei.

Totuşi, în cazul în care clientul depăşeşte speranţa de viaţă din România, compania continuă să-i plătească renta lunară până la finalul vieţii.

"Dacă luăm cazul unei proprietăţi evaluate la 100.000 euro, Hild plăteşte aproximativ 18.000 euro şi o rentă lunară de aproximativ 300 de euro, de peste două ori mai mare decât pensia medie din România, de 125 euro.

Totuşi, în funcţie de nevoile fiecărui client, el poate opta pentru planuri diferite de plată, respectiv poate avea un avans mai mare şi o rentă lunară mai mică sau invers", a spus directorul general al Hild România, John Wirth, care este şi cofondator al companiei.

Banca americană de investiţii Merryl Lynch, al doilea mare acţionar al Hild, cu 20% din acţiuni, a finanţat afacerea din România cu o investiţie iniţială de 350 milioane lei (circa 100 milioane euro).

Compania este deja prezentă în Europa Centrală şi de Est, lansându-se iniţial la Budapesta, în 2004. Hild s-a extins la nivel naţional în Ungaria în 2006, iar în 2007 s-a lansat în Bulgaria.

În România, Hild şi-a propus să se concentreze în primă fază pe dezvoltarea în Bucureşti şi judeţul Ilfov, urmând să se extindă la nivel naţional în 2009.

Potrivit reprezentanţilor companiei, următoarele două pieţe vizate pentru extindere sunt Polonia şi Cehia.

"În Ungaria şi Bulgaria, avem deja peste 3.000 de clienţi. Judecând după dimensiunea României, estimăm că vom atrage aproximativ 6.000 de clienţi în următorii ani", a mai spus Wirth.

În privinţa profitabilităţii, el a explicat că Hild reprezintă o investiţie pe termen lung şi că, prin urmare, trecerea peprofit a companiei va avea loc relativ târziu.

În Ungaria şi Bulgaria, compania este în continuare pe pierdere.

Dintre clienţii atraşi până în prezent în Ungaria, aproximativ 2% au decedat, proprietăţile lor revenind companiei Hild.

Referitor la valoarea maximă a proprietăţilor, Hild a cumpărat în Ungaria câteva locuinţe cu preţuri care depăşesc 400.000 de euro, valoarea medie a unei locuinţe fiind de 70.000 euro.

Activitatea Hild în România este îndrumată de un consiliu consultativ, din care fac parte fostul preşedinte al BRD -SocGen, Bogdan Baltazar, fostul preşedinte al Bancpost, Elena Petculescu, fostul ministru al miuncii şi protecţiei sociale în 2000 şi actual director al Institutului de Prognoză Economică, Lucian Albu, şi Peter Zaboji, fondator şi preşedinte al Fundaţiei Europene pentru Antreprenoriat.

Consiliul consultativ are rolul de a sfătui directorul general şi managementul Hild.

Hild România a încheiat parteneriate cu instituţii dedicate pensionarilor precum Asociaţia EquiLibre, care desfăşoară programe de îngrijire la domiciliu şi alte servicii sociale destinate vârstnicilor, Asociaţia Pensionarilor din Bucureşti, Fundaţia Principesa Margareta a României sau Asociaţia Medicilor Pensionari din România.

Dintre partenerii comerciali, Hild a negociat deja produse şi servicii la preţ redus cu lanţul farmaceutic SensiBlu, compania de asigurări Generali şi BRD-SocGen.

Potrivit contractului, în cazul în care Hild nu-şi îndeplineşte obligaţiile financiare asumate, clientul îşi primeşte înapoi casa, fără nicio obligaţie de a returna sumele încasate până la momentul respectiv.

Clienţii companiei intră automat în clubul Hild, prin care au acces la activităţi organizate precum prezentări, excursii sau petreceri, dar şi la reduceri prin programele dezvoltate de Hild cu alte companii din domeniul cultural sau medical.

Compania a fost fondată în 2004 de către oamenii de afaceri americani John Wirth şi Geoffrey Woolley şi are printre acţionari, pe lângă Merrill Lynch, şi mai multe persoane fizice, printre care cei doi fondatori, Peter Zaboji şi Bernard Jan Wendeln.

Sursa

17 September 2008