Proprietarii apartamentelor de la etajele superioare nu primesc garanţii din partea asiguratorilor care să acopere şi o eventuală fisură în hidroizolaţia blocului.

14693-14asigurari_a4de63f0da.jpgRomânii încă nu se înghesuie să-şi facă asigurarea pentru casă. Au rămas mai puţin de trei luni până pe 15 ianuarie, data când toţi proprietarii trebuie să aibă locuinţele asigurate. Cine nu-şi încheie o poliţă la timp va primi amenzi între 100 şi 500 de lei. Preţul minim este de 20 de euro pentru o construcţie din cărămidă sau beton şi 10 euro pentru cele din paiantă.

Marea bătălie a companiilor de asigurări se duce mai mult pentru atragerea proprietarilor către zona poliţelor facultative. Aici apare o mare hibă, ofertele de asigurări neglijându-i pe cei care locuiesc la ultimele etaje. Poliţa nu acoperă şi eventualele fisuri din hidroizolaţie. Îţi poţi asigura apartamentul de furtună, de grindină, trăsnet sau chiar de căderi ale aparatelor de zbor, însă nu te desbăgubeşte nimeni dacă ai infiltraţii prin tavan de la ploaie.

Ce variante ai pe lângă asigurarea obligatorie

Pentru asigurările facultative, e interesant studiul de caz al unui apartament într-un bloc de beton, construit în anii '80. Valoarea de piaţă a apartamentului am putea-o evalua la 60.000 de euro.

În plus, am vrut să asigurăm şi bunurile din casă la o valoare de aproximativ 5.000 de euro. Aceasta înseamnă că ar trebui să facem o listă cu electrocasnicele mai importante (frigider, aspirator, televizor etc.), iar pentru cele de o valoare mai mare, cum ar fi un laptop de peste 3.000 de lei, descrierea în formular trebuie să fie foarte detaliată - model, serie. Agentul de asigurări a explicat că am putea fi despăgubiţi dacă bunurile ar fi distruse în caz de incendiu, explozie, cutremur sau dacă suntem inundaţi.

Pentru precauţie, am cerut şi o asigurare de răspundere civilă. În caz că, din greşeală, îl inundăm pe vecinul de dedesubt, am ales să semnăm o poliţă ce presupune despăgubirea cu pănă la 1.000 de euro a celui vătămat.

Am făcut calculul şi am descoperit că, la o valoare totală de 71.000 de euro a bunurilor asigurate, trebuie să plătim anual între 55 de euro şi 116 euro. Potrivit ofertelor, aceste poliţe ar urma să-ţi asigure casa în caz de: incendiu, explozie, trăsnet, căderea aeronavelor sau părţi ale acestora, furtună, cutremur, coliziune cu autovehicule, grindină, avalanşe, furturi, inundaţii sau pornirea accidentală a sistemului de stingere a incendiului.

75.000 de case şi apartamente au fost asigurate până acum. Dacă la început se încheiau în jur de 200 de poliţe pe zi, acum se fac aproximativ 2.000. Pentru a se asigura toate locuinţele până la termenul-limită, ar trebui să se încheie 4.000 de poliţe zilnic

Preţul unei asigurări complete

* Euroins - 55 euro
* Uniqa - 75 euro
* Astra Asigurări - 79 euro
* Ardaf - 86 euro
* BCR Asigurări - 116 euro

Sursa: asiguratorii.ro.

Notă: Preţul este calculat pentru un apartament de 60.000 de euro. Bunurile sunt asigurate cu 5.000 de euro.


Sursa

1 November 2010