"Henri Coanda" cu explozie intarziata

ZIUA - 13.04.2005
 Basescu este acuzat ca a dinamitat de la inceput proiectul

               * Presedintele a reimproprietarit "cu premeditare" in perimetrul viitorului cartier rezidential

               * Laszlo Borbely sustine continuarea proiectului asa cum este el

               * Noul sef al ANL: "E vorba de visele a mii de oameni, care si-au blocat banii in banci si asteapta casa lor"

            "Atunci cand semeni vant, culegi furtuna!", cam acesta ar fi motto-ul sub care se deruleaza megaproiectul Henri Coanda - ansamblu de locuinte si dotari din zona de nord a Capitalei. Amplasat pe un teren de circa 120 de hectare, cartierul se va construi in zonele administrative ale Primariei Sectorului 1 si Comunei Voluntari.

            Sau cel putin aceasta era intentia. In prima zona, dupa ce 2,5 hectare de teren - exact una dintre caile de acces in cartier si zona de utilitati - au fost restituite in baza Legii 10/2001 proprietarului, sub semnatura primarului general din 2004 al Capitalei, Traian Basescu, potrivit unei comunicari recente a primariei, mai exista inca, in momentul de fata, aproximativ 30 de dosare care "s-ar putea identifica pe zona de interes". Chiar daca in 2003 a expirat termenul de depunere a notificarilor pentru acest proces, cererile deja inregistrate trebuie rezolvate intr-un fel.

            Asadar, noua echipa de la conducerea Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) se confrunta acum cu o mare problema. "Prost conceput de la bun inceput, cu management prost si un prilej de afirmatii electorale, cartierul Henri Coanda trebuie totusi realizat", spunea saptamana trecuta ministrul delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely. "E vorba de visele a mii de oameni, care si-au blocat banii in banci si asteapta sa aiba casa lor", a completat Gheorghe Popescu, directorul ANL. Ambele institutii asteapta acum ca noul primar general al Bucurestilor, Adriean Videanu, sa faca ordine printre hartii si sa lamureasca situatia juridica a terenurilor pe care se vor construi locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, si prin credit ipotecar.

            Relocare in Voluntari

          Primul pas pentru rezolvarea problemei a fost facut. Cei 100 de semnatari ai contractelor de construire (ultima faza a demersurilor pentru ridicarea unei case in Henri Coanda) au fost programati, incepand de ieri, la discutii cu reprezentantii ANL. Lor le va fi oferita solutia relocarii loturilor pe care urma sa le fie ridicata casa, din zona administrativa a Sectorului 1 in zona administrativa Voluntari - unde exista deja autorizatie de construire, situatia juridica a terenurilor fiind clarificata.

          Pentru cele 2,5 hectare de teren restituite "in integrum" de catre primarul Traian Basescu, in incercarea de a destabiliza proiectul lansat cu surle si trambite de Miron Mitrea si Adrian Nastase, s-au gasit, pana in acest moment, cel putin trei variante de schimb in echivalenta. Si nu in ultimul rand, pentru cele 30 de dosare de restituire, specialistii par a fi gasit solutia.

         Astfel, potrivit Ordonantei de Urgenta 22/2000 pentru modificarea si completarea Legii Locuintei, "lucrarile privind cladirile si terenurile necesare pentru constructia de locuinte prin ANL, cu exceptia caselor de vacanta, sunt de utilitate publica"; iar in conformitate cu prevederile articolului 16 din Legea 10/2001, "nu se pot restitui in natura imobile, cladiri, terenuri de utilitate publica".

          In privinta utilitatilor din Henri Coanda, pentru care, in momentul de fata cele doua consilii locale nu au prevazute fonduri in bugete, conducerea ANL analizeaza in continuare solutii. In opinia directorului ANL, suma avansata, de circa 128 de milioane de euro, pentru cai de acces, canalizare, gaze, electricitate pentru acest proiect este "putin exagerata", un control serios al costurilor urmand sa o micsoreze cu cel putin 30 de milioane de euro.

          Henri Coanda nu trebuie fragmentat

         Chiar daca in primele saptamani de dupa preluarea mandatului, noua conducere a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului avansa ipoteza continuarii proiectului Henri Coanda - pe bucati - pana la rezolvarea tuturor problemelor, acum, se sustine ca fragmentarea proiectului nu este o solutie eficienta. ANL a incheiat aproape 600 de contracte de construire de locuinte in cartierul Henri Coanda si alte aproape 1000 de contracte de mandat. Gheorghe Popescu a anuntat ca, "in Voluntari, lucrarile de constructie pot fi demarate in 2-3 saptamani".

         Cu o capacitate de circa 2000 de unitati locative ce vor permite cazarea pentru aproximativ 10.000 de locuitori, precum si prin amplasare, dimensiuni si configurare, cartierul Henri Coanda a fost gandit ca un prim minisatelit al Bucurestilor, ce urmeaza a fi realizat prin ANL.

Carmen POPESCU

13 April 2005