0-279-47019.jpgPotrivit noilor norme ale Uniunii Europene, orasele Bucuresti, Cluj, Craiova, Ploiesti, Iasi, Brasov, Timisoara, Constanta si Galati (care au peste 250 de mii de locuitori) sunt obligate sa-si intocmeasca harti care sa precizeze nivelul poluarii fonice. Acest proiect va da insa peste cap piata imobiliara: pretul locuintelor va suporta modificari, in functie de zgomotul zonei in care acestea sunt amplasate, iar apartamentele din centrul oraselor vor fi mai putin cautate.

CENTRUL, MAI IEFTIN CA PERIFERIA

Purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, Radu Silisteanu, ne-a declarat ca in zonele poluate fonic preturile apartamentelor vor scadea, in timp ce in zonele bine cotate pe harta acustica acestea vor creste semnificativ. Vom ajunge, practic, sa dam mai multi bani pe un apartament situat intr-o zona periferica decat pe unul amplasat intr-o zona centrala sau semicentrala.

LINISTEA, LA MARE PRET

"Romanii pun din ce in ce mai mare pret pe calitatea vietii si, firesc, isi vor indrepta atentia catre acele zone linistite ale Capitalei, departe de zgomotul marilor intersectii", a precizat Radu Silisteanu. "Aceasta reorientare va duce la o reevaluare a locuintelor din punctul de vedere al pretului. Astfel, se va ajunge ca un apartament in centrul orasului, care momentan este mult mai scump decat unul aflat la periferie, sa devina mult mai ieftin. Pe de alta parte, locuintele aflate in zone linistite, departe de aglomeratie sau de zgomotul masinilor si tramvaielor, vor fi mult mai bine cotate pe piata imobiliara. Ne asteptam, in acest caz, la o crestere semnificativa a preturilor".

DEPASIRI DE 20 DE DECIBELI

Pe principalele artere ale Bucurestiului, nivelul zgomotului admis ziua este de 55 de decibeli. Cu toate acestea, in prezent, aceasta limita este depasita cu cel putin 20 de decibeli. Potrivit unor analize preliminarii realizate anul trecut, in Bucuresti s-au instalat deja sisteme de monitorizare fonica in cele mai zgomotoase 12 zone ale orasului. In viitorul apropiat, cine va dori sa cumpere un apartament sau o casa va sti unde sa se orienteze.

TRAUME SONORE

Medicul orelist Silvia Samuila ne-a declarat ca poluarea fonica afecteaza din ce in ce mai multi pacienti, in special tinerii. "Exista o modificare in auz, caracteristica pentru cei care sunt expusi zgomotului. Aceasta afectiune, denumita de specialisti trauma sonora, se observa la examenul audiometric. Poluarea fonica duce la insomnie, pierderea auzului, boli cardiovasculare, dificultate in vorbire. Zgomotul distrage atentia, afecteaza memoria de scurta durata, coordonarea miscarilor si poate duce la cresterea activitatii cardiace."

ZONELE CELE MAI ZGOMOTOASE ALE ORASULUI

Militari: Valea Cascadelor-Preciziei 67-75 decibeli, cu o medie de cca 70 decibeli;
Magheru: Teatrul C.I. Nottara 73-80 decibeli, cu o medie de cca 76 decibeli;
Berceni: Str. Serg. Nitu Vasile 65-75 decibeli, cu o medie de cca 68 decibeli
B-dul Ghencea: 71-81 decibeli, cu o medie de cca 75 decibeli;
Drumul Taberei - Str. Pascani: 46-58 decibeli, cu o medie de cca 53 decibeli;
Dristor-Camil Ressu: 64-74 decibeli, cu o medie de cca 68 decibeli;
Titulescu - Calea Grivitei: 66-76 decibeli, cu o medie de cca 70 decibeli;
Mircea Voda- Matei Basarab: 65-75 decibeli, cu o medie de cca 70 decibeli ;
Ferdinand - Mihai Bravu: 68-78 decibeli, cu o medie de cca 71 decibeli;
Mihai Eminescu-Viitorului: 67-77 decibeli, cu o medie de cca 71 decibeli;
Regina Elisabeta (zona Primariei Municipiului Bucuresti): 65-75 decibeli, cu o medie de cca 70 decibeli;
Sos. Oltenitei - Sura Mare: 65-75 decibeli, cu o medie de cca 70 decibeli.

Sursa

21 March 2007