Harta imobiliara a Capitalei




Cotidianul - 30.10.2006
 

Un studiu facut recent public contureaza o harta imobiliara a Capitalei, utila pentru investitorii care pot afla ce lipseste dintr-o anumita zona si ce este indicat sa se construiasca.

harta imobiliara a capitaleiConform unui studiu de piata realizat de compania Real Estate Advisory Group, sectorul 1 din Bucuresti se afla pe primul loc al pietei imobiliare din Capitala. In vreme ce pina acum investitiile s-au concentrat in unele zone, precum sectorul 1, altele nu au prezentat interes pentru investitori. Cel mai bun exemplu este sectorul 4. Coincidenta sau nu, primele trei sectoare pe piata imobiliara sint clasate in ordinea numarului: sectorul 1 – primul loc cu 70,91 puncte, sectorul 2 – al doilea loc cu 65,45 puncte, sectorul 3 – al treilea loc cu 49,09 puncte. Topul este completat de sectorul 5 – locul patru cu 45,45 puncte, sectorul 6 – locul cinci cu 36,36 puncte si sectorul 4 – ultimul loc cu 27,27 puncte. Mai trebuie precizat faptul ca primele doua locuri sint ocupate de sectoare care au cel mai mare potential de dezvoltare pe piata imobiliara.

Sectorul 1 e in top

Sectorul 1 conduce topul sectoarelor pe piata imobiliara. Acesta se remarca prin existenta ofertei de birouri de clasa A, aproximativ 121.670 mp spatii de birouri noi, prin numarul mare de societati comerciale, in jur de 18% din totalul celor inregistrate in Capitala, prin apropierea fata de aeroport, prin existenta spatiilor verzi, precum si prin interesul mare al investitorilor: a atras aproximativ 47% din totalul investitiilor imobiliare din Bucuresti. Avantajele din acest sector sint de asemenea multiple. Printre cele mai importante putem enumera dotarea cu utilitati fata de celelalte sectoare, posibilitatea extinderii spre nord a orasului, cresterea cererii din partea utilizatorilor institutionali, precum si proiectele de infrastructura din aceasta zona (pasajul Basarab, magistrala de mare viteza). Ca si dezavantaje, putem remarca oferta redusa de proprietati comerciale, precum si preturile ridicate din acest sectorul la proprietatile imobiliare. In ceea ce priveste spatiile de birouri, aici se practica cea mai mare chirie, in jur de 22 de euro/mp/luna pentru cladirile de clasa A, iar pe sectorul rezidential sint cele mai mari preturi la locuinte, aproximativ 1.800 de euro/mp la constructiile noi.

Citeste articolul integral in Cotidianul

Sebastian Firtat
Cotidianul
 

30 October 2006