Peste 20 de foste fabrici care duduiau în perioada comunistă vor fi înlocuite de malluri, iar dezvoltatorii vor pompa peste un miliard de euro. Unele vor fi finalizate în următorii ani, iar altele aşteaptă încă marele dezgheţ imobiliar.

16839-korona_5_33495000.jpgLaromet se transformă în AFI Palace B. Noi

Terenul de 15,5 ha a fost cumpărat de dezvoltatorul AFI Europe 77,5 milioane de euro. Mallul va avea o suprafaţă construită de 39.400 mp, va avea un hypermarket, două ancore şi un magazin de tipul DIY. Investiţia se ridică la 60 de mil. euro, iar termenul de finalizare este stabilit pentru T4 din 2012, însă o parte va fi deschisă fie la sfârşitul acestui an, fie la începutul anului viitor. Tot aici vor mai fi construite locuinţe şi spaţii de birouri.

Locuitorii din Pantelimon aşteaptă mallul de la Electroaparataj

Austriecii de la Real 4 You au plătit 60 de milioane de euro pentru cele 7 ha ale fostei fabrici Electroaparataj. Deşi au anunţat proiectul încă din 2008, de-abia la începutul lui 2010 au fost finalizate lucrările de demolare. În decembrie 2010, reprezentanţii companiei au declarat pentru Money.ro că mai au încă în plan construirea mallului, dar de-abia în 2012, fără a dori să anunţe valoarea investiţiei. La lansare, în 2008, compania plănuia să investească 400 de mil. euro în proiect.

Fabrica de textile Dacia, înlocuită de Victoria City Center

Companiile CD Capital Partners şi Benevo Capital Corporation au anunţat la sfârşitul lunii noiembrie 2010 obţinerea PUZ-ului pentru construirea unui mall pe suprafaţa de 5 ha a fostei fabrici din Bucureştii Noi. Prima fază a proiectului va avea o suprafaţă închiriabilă de 60.000 de mp, cu mai mult de 200 de magazine, 1.800 locuri de parcare, iar investiţia se ridică la 150 de mil. euro. Livrarea proiectului este programată pentru 2013.

Sicomed vs. Pallady Shopping Center

Zentiva a vândut în 2006 un teren de 30 ha al Sicomed, pentru suma de aproape 20 de mil. euro. La începutul anului trecut, compania Avrig 35, controlată de omul de afaceri Alexander Hergan, şi Cascade Group au anunţat o investiţie de 80 mil. euro pentru un mall, care va avea o suprafaţă comercială de 100.000 mp, cea mai mare din România. Aici, Auchan va investi 35 de mil. euro pentru cea mai mare unitate, de 30.000 mp. Decathlon va închiria 7.000 mp, dar vor fi şi magazine de mobilă şi bricolaj. Finalizarea este programată pentru T3 din 2012.

Şi în Colentina se face mall. În locul Helitube

Belgienii de la BelRom, care au plătit în 2007 aproape 60 de mil. euro pentru terenul din Colentina, pornesc construcţia mallului anul acesta şi speră să-l termine la sfârşitul anului viitor. Proiectul va avea o suprafață închiriabilă de 55.000 mp, iar investiţia necesară se ridică la 100 mil. euro.

Mall, mall şi iarăşi mall. La Craiova

Aceiaşi belgieni deschid în această toamnă Electroputere Parc din Craiova, amplasat pe un teren de 12 ha, cumpărat cu peste 30 mil. euro de la Electroputere. Proiectul este deja închiriat în proporţie de 80%, iar oficialii vor să aducă retailerul H&M în Craiova. În total, cu tot cu terenul, investiţia se ridică la 90 de mil. euro.

Cora face mall la Brașov. În locul Hidromecanicii

La începutul lui 2010, Cora a achiziționat platforma Hidromecanica de 3,9 ha în urma unei executări silite, pentru suma de 12,6 mil.euro. Luna trecută, reprezentanții Cora au anunțat investiția a 100 mil. euro într-un centru comercial. În plus, belgienii doresc construirea și unui hotel în aceeași zonă, însă acum sunt în căutarea unui operator.

De la fabrică de confecții, Asco Bacău trece la mall

Planurile Cora de exploatare ale fostelor platforme nu se limitează doar la cea din Brașov. În a doua jumătate a anului trecut, retailerul a cumpărat cu 13,65 mil. euro terenul de 3,5 ha al fostei fabrici de confecții Asco Bacău, unde va dezvolta atât o unitate proprie, cât și un centru comercial. Investiția este de aproape 100 de milioane de euro.

De la Tractor, la mall

Tot anul trecut, dezvoltatorul Centerra Capital Partners anunţa o investiţie de 110 mil. euro în două faze ale centrului comercial care ar urma să fie construit pe fosta platformă Tractorul. Principala ancoră va fi Auchan. În plus, compania mai doreşte aici şi dezvoltarea de spaţii de birouri şi rezidenţiale.

Korona în loc de Fartec, la Braşov

În 2007, compania poloneză Echo Investment, la care miliardarul polonez Michal Solowow deţine acţiuni, a cupărat terenul de 4 ha al Fartec şi a ponit deja construcţia proiectului, însă într-un ritm mai lent, au declarat pentru Money.ro reprezentanţii companiei. Investiţia s-a redus la aproape jumătate: 80 mil. euro.

Immoeast deţine terenul IUS din Braşov

După ce a cumpărat de la European Future Group patru proiecte, Immoeast este proprietarul terenului de 6,1 ha al fostei fabrici de scule şi unelte IUS din Braşov. Aici este planificată dezvoltarea unui proiect cu o suprafaţă de 150.000 mp care să cuprindă un mall, un hotel, spaţii de birouri, dar şi locuinţe, investiţia estimată fiind de 240 de milioane de euro, proiect îngheţat însă din cauza crizei.

Iaşitex (fosta Ţesătura) îmbracă şi ea haine de mall

La sfârşitul anului trecut, presa locală relata demolarea fostei fabrici, în locul acesteia urmând să fie contruit un proiect comercial în urma unei investiţii de 100 de milioane de euro. Proiectul aparţine israelienilor de la Plaza Centers, prin firma Green Plaza SRL şi este estimat a fi finalizatîn 2013. Terenul de 5,3 ha a fost cumpărat în 2007, la un preţ estimat de 21 de mil. euro.

Fosta fabrică Nicolina, Iaşi

În 2009, compania Sticknet Investments a cumpărat cele 6,2 ha ale fostei fabrici pentru suma de 25,7 mil. euro de la firma Real Estate Develompent. Aici ar urma să fie construit tot un centru comercial.

Italienii fac mall de 100 mil. euro la Galaţi

Compania To Do European, deținută de omul de afaceri italian Toscano Domenico, încep construcţia unui mall pe fostul teren al fabricii Trefco, investiţia ridicându-se la 100 mil. euro.

Tehnofrig se transformă în Dedeman la Cluj Napoca

În cea de-a doua jumătate a anului trecut, retailerul Dedeman a cumpărat terenul Tehnofrig de 3,7 ha pentru suma estimată de 3,7 mil. euro, unde va deschide prima unitate din Cluj-Napoca.

Tricoteje Someşul, transformare în mall, birou şi hotel

Dezvoltatorii de la Atrium au în plan construirea unui mall pe fosta platformă de 9,4 ha a fabricii de tricotaje Someşul. Proiectul prevede construirea unul mall cu 33.000 mp suprafaţă închiriabilă, 8.500 mp de spaţii de birouri, un hotel de patru stele cu 180 de camere şi 900 de locuri de parcare.

Rocar Bucureşti

În 2008, fondul de investiţii austriac Immoeast a cumpărat cu 200 de mil. euro portofoliul companiei Longbridge, printre care şi fosta platformă a Rocar din Capitală-fosta fabrică de autobuze, unde planurile prevedeau construcţia unui centru comercial, fără ca o investiţie certă să fie anunţată până acum.

Un mic mall şi la Marghita

În 2007, fosta fabrică Metalurgica din Marghita, judeţul Bihor, a fost cumpărată cu un milion de euro de către dezvoltatorul Red Management Capital. Pe această locaţie ar urma să fie construit un centru comercial de dimeniuni mai mici, pe un teren de 5.770 mp şi cu o suprafaţă comercială de 3.800 mp.

Alte platforme care ar putea fi transformate în malluri

Una dintre cele mai dorite platforme, Timpuri Noi, cumpărată de IKEA

La jumătatea anului trecut, divizia de investiţii a grupului suedez IKEA a preluat platforma Timpuri Noi de 5,1 ha, pentru care va plăti 34,6 milioane de euro şi unde pot fi costruite spaţii comerciale, dar şi spaţii de birouri şi rezidenţiale. Nici o investiţie în acest sens nu a fost însă anunţată.

Rafinăria Astra Ploieşti

În 2009, Rafinăria Astra Română din Ploieşti a adus un aport în valoarea de 13,3 mil. euro la majorarea capitalului firmei imobiliare New Century Development, reprezentând terenuri şi clădiri. Nici o intenţie de dezvoltare nu a fost pronunţată încă.

Danubiana, Bucureşti

Tranzacţia a vizat preluarea a 83 ha din platforma industrială Danubiana, de către omul de afaceri Alexander Hergan, controlată anterior de grupul Tofan, dar încă nu se cunosc planurile de dezvoltare pentru proprietate.

Ce spun specialiştii

Deşi în 2010 s-au parafat foarte puţine tranzacţii pe piaţa terenurilor,vedetele au fost fostele platforme industriale, şi asta pentru că terenurile sunt amplasate în zone rezidenţiale intens populate. O bună parte din aceste tranzacţii s-au finalizat fie ca urmare a unor executări silite, fie pe fondul încercărilor proprietarilor de a-şi restructura activitatea, potrivit reprezentanţilor King Sturge, care amintesc de Hidromecanica Braşov, cumpărată de Cora, de platforma Electroputere, achiziţionată de BelRom sau de preluarea platformei Danubiana de către omul de afaceri Alexander Hergan.

"Iniţial, ele au fost gândite pentru dezvoltări intensive, pe verticală, de genul birourilor sau locuinţelor cu o componentă de shopping gallery de tip mall. În contextul actual pot fi dezvoltate doar magazine de retail tip discout sau "big box" pentru hypermarket cu o galerie de maxim parter plus un nivel. În cele mai bune cazuri, putem vorbi de o folosinţă mixtă care să poată cuprinde şi un bloc de locuinţe sau birouri, dar ele sunt greu de finanţat, de aceea, în primă fază se preferă doar dezvoltarea de retail care poate atrage finanţare şi mai mult apetit din partea ocupanţilor/cumpărătorilor pentru alte folosinţe", a declarat pentru Money.ro, Cristian Ustinescu, directorul departamentului de investiţii a DTZ Echinox.

Notă: Lista a fost completată cu ajutorul informaţiilor furnizate de companiile King Sturge şi DTZ Echinox.


Sursa

10 March 2011