Retaileri precum Inditex, C&A, H&M, Decathlon, Cora sau Auchan au continuat să semneze contracte de închiriere în Bucureşti, dar şi în afara Capitalei, unde au securizat spaţii pentru cel puţin 20 de magazine noi care au fost sau vor fi deschise în următoarele luni.

14630-proprietati-romania.jpgSpre deosebire de perioada de boom, retailerii internaţionali care se extind în prezent aleg doar cele mai bune centre comerciale din marile oraşe, localităţile cu circa 100.000 de locuitori neavând puterea financiară pentru a deveni atractive în prezent pentru retailerii europeni care au vânzări de 5-10 miliarde de euro anual.

"A fost mai bine din toate punctele de vedere decât în 2009, când nimeni nu ştia la ce să se aştepte. Anul acesta s-a procesat interesul din partea retailerilor noi, precum H&M, cu care am negociat contractele de închiriere pentru magazinele din Bucureşti Mall şi Plaza, dar am deschis şi Atrium Arad, unde cele mai multe contracte erau semnate din 2008-2009, dar a fost o realizare să îi mobilizăm pe toţi să deschidă", spune Oana Iliescu, codirector executiv al firmei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Centrele comerciale care au fost inaugurate anul trecut au beneficiat în primul rând de contractele semnate în perioada 2007-2008. Pentru proiectele aflate într-un stadiu incipient de construcţie retailerii au preferat să aştepte să vadă care dintre acestea se concretizează.

În condiţiile în care dezvoltatorii au continuat doar proiectele din zone fără o competiţie prea puternică, iar în mallurile existente o serie de retaileri au fost nevoiţi să închidă, anul acesta au fost semnate şi alte contracte importante de către retailerii "cu nume", care au putut să-şi impună propriile reguli.

"Anul acesta a fost mult mai bun pentru noi pe segmentul închirierilor de spaţii în centre comerciale. Am avut mai multe contracte la City Park Constanţa, printre care Cora şi Waikiki, precum şi retailerii pentru mallul Gold Plaza din Baia Mare. Creşterea vine după ce 2009 a fost anul «de şoc», în care nimeni nu a dorit să se mai extindă, cel puţin în primele şase-nouă luni. Apoi retailerii au realizat că pentru a-şi dezvolta afacerile trebuie să deschidă noi magazine şi au început din nou să semneze contracte", spune şi Georgiana Andrei, managerul departamentului de retail al companiei de consultanţă imobiliară Colliers, care a intermediat în acest an contracte cu o suprafaţă de circa 30.000 de metri pătraţi, cel puţin dublu faţă de anul trecut.

Pentru consultanţii Jones Lang LaSalle cel mai bun an pe zona de retail a fost 2009, când au fost semnate o bună parte din contractele de închiriere a mallului Cotroceni Park, pentru care a fost agent coexclusiv. Păstrarea mallului în portofoliu a dus însă la semnarea unor noi contracte inclusiv în acest an, iar compania se mai ocupă şi de închirierea outlet-ului Fashion House, precum şi a parcului comercial Colosseum.

"Pentru noi 2010 a fost mai slab decât anul trecut, dar am continuat să facem închirieri în AFI Palace Cotroceni, unde am intermediat contracte de închiriere cu o suprafaţă mai mare de 5.000 de metri pătraţi către H&M, Pure Fitness, Pizza Dominium, Takko sau Camaieu", spune Roxana Stănciulescu, directorul diviziei de retail în cadrul Jones Lang LaSalle.

Mallurile bune au fost în general "bifate" de retailerii internaţionali, iar aceştia nu par deocamdată dispuşi să "coboare ştacheta" către oraşele secundare, care s-au dovedit a fi o capcană pentru marile investiţii în retail. Retailerii aşteaptă noi proiecte în oraşele mari care nu au fost acoperite până în prezent, dar acestea întârzie să apară.

"Discutăm cu mulţi retaileri, precum Takko, Deichmann sau C&A şi fiecare a început să îşi manifeste neliniştea că nu mai sunt multe proiecte noi pentru 2011", a conchis reprezentantul DTZ Echinox.

Retailerii mari nu ţin cont de zona geografică, ci doar de numărul de locuitori ai oraşelor, puterea de cumpărare a acestora şi competiţia existentă. Aceştia au continuat să semneze contracte atât în proiectele existente, care au înregistrat rezultate bune, cât şi în puţinele proiecte viitoare.


Sursa

28 October 2010