S-ar putea scrie un roman despre războiul dintre activiştii care cer salvarea Halei Matache şi autorităţile locale. Hala Matache, monument istoric construit la sfârşitul anilor 1800, a fost subiectul a numeroase proteste iniţiate de societatea civilă în ultimul an şi jumătate.

26750-urban_art_author_unknown_62464000.jpgCa şi în cazul altor monumente istorice, Hala Matache riscă să fie distrusă de dragul progresului. Pe locul pe care clădirea se află acum ar urma să se construiască Diametrala Nord-Sud - o magistrală rutieră care ar uni Piaţa Victoriei de Casa Poporului.

Pe de o parte, Primăria Bucureşti susţine proiectul, motivând că magistrala lungă de 12,5 km ar fluidiza traficul şi ar ajuta bucureştenii să traverseze oraşul dintr-un capăt în celălalt în circa 20 de minute. Pentru ca proiectul să devină posibil, Hala Matache ar trebui însă mutată din drumul buldozerelor. Mutată la „fix 37 de metri şi 20 de centimetri mai încolo”, după cum spune primarul Oprescu, lucru care presupune demolarea clădirii şi reconstruirea ei în altă zonă.

ONG-urile: „Păstrarea unui simbol al oraşului ţine de conştiinţa bucureştenilor”

Arhitecţii şi societatea civilă se împotrivesc. Mutarea clădirii ar fi plauzibilă, cu excepţia faptului că primarul Oprescu a mai demolat şi alte clădiri de patrimoniu, promiţând că le va reconstrui. Nu s-a ţinut însă de cuvânt, spun ONG-urile.

Lăsând la o parte valoarea ei istorică şi arhitecturală, Hala Matache a devenit un simbol al rezistenţei cetăţenilor împotriva deciziilor abuzive ale Primăriei. Întreaga zonă ar trebui regândită cu alte planuri de urbanism, alte opţiuni faţă de ce dictează primăria. Ţine de conştiinţa bucureştenilor de a păstra un simbol”, a declarat pentru money.ro Daniel Velicu, membru al asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Arhitecţii merg pe aceeaşi idee: structura clădirii este „mai moale” comparativ cu cea a bisericilor care, după acelaşi principiu, au fost mutate în perioada comunistă. Încercarea de a mişca edificiul ar duce inevitabil la distrugerea lui, cred aceştia.

Printre alte motive se mai numără potenţialul turistic al edificiului, dar şi faptul că şantierul împiedică în prezent desfăşurarea activităţii comercianţilor din zonă, susţin ONG-urile. Cel mai important argument este însă clasificarea Halei Matache drept monument istoric, protejat prin lege, clădirea fiind ultima hală comercială construită în secolul XIX care mai stă în picioare, în prezent, în Bucureşti.

Un nou protest pentru salvarea Halei Matache

Societatea civilă continuă acţiunile de protest. Platforma pentru Bucureşti organizează mâine, 6 octombrie, de la ora 13:00, împotriva demolării halei. Organizatorii intenţionează să facă un lanţ viu din câteva sute de oameni în jurul edificiului, pentru a arăta că "Primăria nu poate încălca orice promisiune către cetăţeni".

Activiştii îi invită pe bucureşteni să participe la lanţul viu “din solidaritate”. ONG-urile sunt de părere că, dacă demolarea Halei Matache va fi aprobată, această situaţie s-ar putea repeta şi cu alte clădiri istorice de mari dimensiuni, lucru care i-ar afecta şi pe cei care locuiesc în zonele respective.

Bucureştenii ar trebui să vină la acest protest pentru a-i susţine pe cei care au fost direct afectaţi de proiect. Din păcate, oamenii realizează pericolul doar dacă sunt puşi în faţa faptului împlinit”, a mai spus Daniel Velicu.

 

Sursa

5 October 2012