Guvernul intenţionează să elimine condiţia impunerii unei ipoteci asupra imobilului consolidat împotriva cutremurului, prin care statul se asigură că proprietarii rambursează suma investiţiei, şi să nu mai solicite acestora să restituie banii cheltuiţi de autorităţi, pentru a urgenta lucrările.

sursa:capita.roConform legii, lucrările de proiectare şi execuţie a operaţiunilor de consolidare pentru locuinţele aparţinând persoanelor fizice sunt finanţate integral de la buget, iar proprietarii sunt obligaţi să restituie în rate lunare egale, fără dobândă, eşalonate pe un interval de maximum 25 ani, contravaloarea execuţiei lucrărilor de consolidare. Pentru această plată se instituie o ipotecă asupra casei.

În cazul în care, până la plata contravalorii acestei sume, proprietarul doreşte să vândă locuinţa, această ipotecă trebuie preluată de viitorul proprietar al casei, lucru ce îngreunează procedura de vânzare a unui imobil, motiv pentru care proprietarii sunt reticenţi în a-şi da acordul pentru consolidarea clădirii.

Lucrări de consolidare combinate cu reabilitare termică

"Pentru a elimina toate barierele care împiedică urgentarea executării lucrărilor de consolidare, Guvernul intenţionează să elimine atât această ipotecă, cât şi obligativitatea de restituire a sumelor alocate din fonduri publice pentru consolidarea blocurilor încadrate în clasa I de risc seismic", au declarat surse oficiale.

Executivul intenţionează totodată să asigure finanţare şi pentru consolidarea spaţiilor cu altă destinaţie din blocuri, în condiţii similare locuinţelor, precum şi să combine lucrările de intervenţie cu cele de reabilitare a clădirii.

Facilităţile vor fi introduse în acest an, prin modificarea legislaţiei privind reducerea riscului seismic al construcţiilor.

 

Sursa

25 January 2010