România îşi menţine ţinta de aderare la euro pentru anul 2015. Ideea a fost susţinută în cadrul şedinţei comitetului interministerial pentru trecerea la euro, întrunire ce a avut loc la sediul BNR, se arată într-un comunicat transmis de Guvern.

21772-euro.jpgÎn cadrul şedinţei, s-a discutat stadiul îndeplinirii criteriilor de convergenţă nominală în contextul recentelor evoluţii economice din Zona euro. A fost analizat, de asemenea, Cadrul european de asistenţă financiară pentru stabilitatea macroeconomică a Uniunii Europene şi au fost prezentate recentele măsuri adoptate de Consiliul European. În acest context, s-a reiterat menţinerea ţintei de aderare la euro pentru anul 2015, subliniindu-se faptul că aceasta are un efect de armonizare şi disciplinare a politicilor macroeconomice, iar îndeplinirea criteriilor pentru adoptarea euro este un indicator esenţial de evaluare atât pentru Comisia Europeană, cât şi pentru pieţele internaţionale", transmite Executivul într-un comunicat, citat de NewsIn.

Guvernul mai precizează că „momentul adoptării euro depinde de dezvoltările de pe plan european şi mondial, coerenţa politicilor macroeconomice interne şi implementarea reformelor structurale fiind imperios necesare".

Printre cei care au participat la reuniunea găzduită de Banca Naţională a României se numără Primul ministru Emil Boc, preşedinte al Comitetului interministerial pentru trecerea la euro, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, ministrul Finanţelor Publice Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri Ion Ariton, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale Sulfina Barbu, ministrul Administraţiei şi Internelor Traian Igaş, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului si Sportului Daniel Funeriu.

Reuniunile Comitetului Interministerial au loc trimestrial. Următoarea întâlnire va fi organizată la sediul Guvernului.

CITEŞTE ŞI: Zona euro în mare pericol. Liderii lumii trag un semnal de alarmă

1 November 2011