Premierul Emil Boc a anunţat reluarea programului prin care românii îşi pot achiziţiona prima locuinţă prin credite garantate de stat. Hotărârea de Guvern ce stabileşte cadrul legal al programului va fi aprobată în această săptămână. Plafonul de garanţii stabilit pentru acest an este de 200 de milioane de euro.

16025-1.jpgVeşti bune pentru cei care intenţionează să-şi achiziţioneze o locuinţă în acest an. După o pauză de mai bine de două săptămâni, programul „Prima Casă", prin care românii îşi pot cumpăra prima locuinţă prin credite garantate de stat, va continua şi în 2011.

Anunţul a fost făcut de premierul Emil Boc, la finele săptămânii trecute, la postul public de radio. „Va fi un plafon de 200 de milioane de euro pentru continuarea programului şi în 2011, iar după epuizare vom extinde programul", a spus premierul.

Hotărârea de Guvern ce stabileşte cadrul legal al programului urmează să fie aprobată miercuri. Pentru că actul normativ care reglementează programul a expirat la finele anului trecut, băncile n-au mai primit din 2011 dosare pentru creditele „Prima Casă".

Comparativ cu celelalte etape ale programului, derulate în ultimii doi ani, plafonul ce urmează să fie stabilit pentru acest an, respectiv 200 de milioane de euro, este mult mai mic. Mai exact, plafonul va acoperi aproximativ 4.850 de garanţii, având în vedere că media la nivel naţional s-a situat în 2009 şi 2010 la 41.200 de euro.

La demararea programului, în iulie 2009, plafonul stabilit a fost de un miliard de euro, iar în 2010 a fost de 700 de milioane de euro. Totuşi, acestea nu au fost niciodată epuizate. De la începutul programului au fost acordate 33.160 de garanţii, în valoare de 1,36 miliarde de euro.

Bancherii vor garanţii mai mari

Premierul Boc nu a precizat însă dacă „Prima Casă 3" va rămâne în forma sub care s-a derulat anul trecut. Prin a doua etapă a programului, statul garanta creditele pentru cumpărarea unei locuinţe în limita a 60.000 de euro, pentru imobile vechi ori deja începute, şi 70.000 de euro, pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute.

Cumpărătorii organizaţi în asociaţii beneficiau de o garanţie de câte 75.000 de euro, tot pentru case noi. Bancherii au cerut Guvernului ridicarea plafonului de garantare la 100.000 de euro, dar şi împărţirea riscului, în mod egal.


Sursa

17 January 2011