Guvernul discută la aceasta ora un proiect de lege care îi va obliga pe proprietarii de locuinţe să renoveze faţadele deteriorate ale proprietăţilor lor. Toţi cei care câştigă peste venitul mediu net lunar pe economie sunt obligaţi să suporte costurile renovărilor.

17066-reabilitare.jpgDacă nu se supun acestui act normativ, primăriile vor demara lucrările, urmând să-şi pecupereze banii de la proprietari.

Dacă refuză să plătească, proprietarii vor fi executaţi silit, spune actul normativ. Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării condus de Elena Udrea. Nu toţi primarii sunt de acord cu acest act normativ.

Primarul sectorului 1 din Bucureşti, Andrei Chiliman, susţine că acest lucru nu este posibil acum întrucât oamenii sunt săraci. Guvernul s-a întrunit în şedinţă, cu câteva ore înainte de dezbaterea în plenul reunit al celor două camere parlamentare a moţiunii de cenzură depuse de opoziţie după angajarea răspunderii Guvernului pe Codul muncii.

Elena Udrea spune că faţadele deteriorate reprezintă un pericol pentru trecători şi, mai mult, afectează calitatea mediului urban şi reduc interesul social, economic şi turistic al zonelor afectate.

Demnitarul mai spune că astfel de norme există în majoritatea capitalelor europene. Proiectul de lege a fost anunţat din toamna trecută şi, dacă lucrurile s-ar fi desfăşurat aşa cum spunea atunci ministrul Udrea, el ar fi trebuit să devină lege încă din 2010.

Unii jurişti au susţinut atunci că legea pune problema dreptului de proprietate întrucât primăriile pot interveni într-o zonă privată fără acordul proprietarilor pentru ca, mai apoi, să recupereze banii pentru un serviciu care nu a fost cerut.


Sursa

17 March 2011