Introducerea cotei unice a creat gauri uriase la buget si de aceea guvernul este obligat sa gaseasca solutii pentru a suplimenta veniturile in anul 2006. Cum ideea majorarii taxei pe valoarea adaugata a trebuit abandonata, pentru ca s-a izbit de critici din toate partile, inclusiv din partea Bancii Nationale, care a atentionat asupra pericolului incalzirii inflatiei, ministrul finantelor este nevoit sa inventeze, pe picior, alte taxe si impozite.

In ceea ce priveste strategia fiscala pe termen lung, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ieri ca abia in cursul anului viitor va fi eleborat "un program fiscal pe trei-cinci ani, cu aplicabilitate de la 1 ianurie 2007", cerand astfel un time-out pentru a se putea concentra mai intai asupra "razboiului de guerilla cu evazionistii". Vladescu a cerut reprezentantilor mediului de afaceri idei de noi impozite sau taxe, dand exemplu initiativa fostului ministru Remes de a introduce taxa pe scaune in restaurante si localuri, de parca modificarile Codului fiscal pe 2006 nu aduc destul de multe taxe si impozite noi.

Una dintre gaselnitele guvernului pentru carpirea bugetului pe 2006 vizeaza majorarea impozitelor pentru locuintele cu suprafete mai mari de 100 de metri patrati si a autoturismelor cu o capacitate cilindrica ridicata. Astfel, in cazul locuintelor, valoarea impozabila a cladirii va creste cu cate 10% pentru fiecare 100 de metri patrati sau fractiune din aceasta suprafata, iar la autoturismele cu o capacitate cilindrica mai mare de 3.000 de centimetri cubi, impozitul minim se va tripla, ajungand la peste 150 RON, adica 1,5 milioane de lei vechi/an. O alta masura din care guvernul spera sa faca bani grei se refera la reducerea cantitatii de tuici si rachiuri fara accize produse in gospodariile individuale, de la 300 de litri la 50 de litri anual.

 

La mijloacele de transport, modul de calcul al impozitului va fi modificat, prin inmultirea fiecarei grupe de 200 de centimetri cubi cu o valoare cuprinsa intre 10 lei si 60 lei. Modul actual de calcul al impozitului asupra mijloacelor de transport de persoane este tot in functie de capacitatea cilindrica, insa pe grupe de 500 de centimetri cubi. Pentru autoturisme, impozitul este de 7 lei pentru fiecare 500 cmc sau fractiune din aceasta capacitate in cazul motoarelor de pana la 2.000 cmc, si de 9 lei/500 cmc pentru motoarele peste 2.000 cmc.

De asemenea, taxa pentru iahturi va fi majorata de la 1.800 lei la 5.000 de lei. Alte propuneri incluse in codul fiscal vizeaza renuntarea la plata taxei asupra succesiunii, daca incheierea procedurii succesorale a fost facuta in termen de un an de la data decesului proprietarului bunurilor, si transformarea impozitului pe suprafetele situate in extravilanul localitatilor in venit al autoritatilor administrativ-teritoriale pe raza carora sunt situate aceste terenuri.

 

Accizele vor fi majorate la jumatatea anului viitor

 

In ceea ce priveste accizele, principalele modificari se refera la majorarile pentru alcool, tutun, produse energetice si electricitate, de la 1 iulie 2006, conform negocierilor cu UE, si introducerea in sfera produselor accizate a tuturor produselor care rezulta din prelucrarea titeiului. In plus, vor fi reautorizate toate antrepozitele fiscale, durata de valabilitate a autorizatiilor de antrepozit fiscal va fi limitata la 12 luni calendaristice.

De asemenea, va fi instituita o taxa anuala de autorizare si reautorizare ca antrepozit fiscal, precum si o garantie obligatorie la eliberarea autorizatiei, al carei nivel nu este inca stabilit, potrivit directorului general pe probleme de legislatie si impozite directe, din cadrul MFP, Victoria Tomi. Agentii economici care inregistreaza obligatii restante la bugetul general consolidat nu vor mai primi autorizatii, iar antrepozitele fiscale de depozitare pentru uleiuri minerale (carburanti - n.r.) vor fi eliminate, existand riscul ca majoritatea sa intre exact in categoria datornicilor.

 

Taranii obligati sa faca tuica de sase ori mai putin in 2006

 

O alta masura inclusa in modificarile Codului fiscal se refera la reducerea cantitatii de tuica si rachiuri fara accize produse in gospodariile individuale de la 300 de litri la 50 de litri cu concentratia alcoolica de 40 grade. De asemenea, unele facilitati fiscale, cuprinse in acte normative speciale, precum regimul special pentru activitatea de transport maritim international si facilitatile pentru cooperatia agricola vor fi anulate pentru a extinde baza impozabila a impozitului pe profit, au mai anuntat reprezentantii MFP. In plus, extinderea bazei impozabile se va face si prin utilizarea din punct de vedere fiscal a limitei maxime a intervalului in care este cuprinsa durata normala de utilizare a mijloacelor fixe amortizabile, cu impact asupra deducerilor de amortizare (computerele si echipamentele periferice au o durata intre doi si patru ani)

21 September 2005