Guvernul ingroapa sperantele romanilor care economiseau bani pentru o casa  
GARDIANUL - 22.07.2005
Micsorarea primei de la stat la contractele de economisire-creditare va lovi romanii cu venituri mici  

Guvernul roman a decis reducerea cheltuielilor cu primele acordate de stat pentru contractele de economisire-creditare incheiate de romani cu bancile specializate, chiar daca ponderea acestora era aproape nesemnificativa in buget si mult mai mica decat in alte tari din regiune. In prezent, functioneaza o singura astfel de institutie in Romania – Raiffeisen Banca pentru Locuinte, urmand sa-si inceapa activitatea in acest an si HVB Banca pentru Locuinte.

Sistemul de economisire-creditare in domeniul locativ presupune incheierea unui contract cu o banca specializata. Clientul se angajeaza sa economiseaza o anumita perioada, pentru banii depusi primind de la banca o dobanda relativ mica, dar si o prima de stat, dupa care obtine un credit cu o dobanda mai avantajoasa decat cele praticate pe piata. Imprumutul poate fi utilizat numai pentru renovarea locuintelor, achizitia de terenuri sau poate constitui avans pentru contractarea unui credit ipotecar.

Subventii importante in alte tari

Potrivit datelor Raiffeisen Banca pentru Locuinte, primele acordate de statul roman celor care incheie un astfel de contract reprezinta 0,02% din bugetul Romaniei, in timp ce in Slovacia aceste cheltuieli sunt de 1,24% iar in Cehia de 1,32%. In Romania se acorda o prima de maximum 30% din suma economisita, in timp ce in Slovacia in primii cinci ani de functionare a sistemului de economisire-creditare statul a acordat o prima de 40% din sumele puse deoparte la bancile de economii. In Cehia, nivelul primei a fost mentinut la 25% din sumele economisite in patru ani de functionare a sistemului. Guvernul a aprobat recent o ordonanta pentru reducerea primei acordate de stat pentru sumele economisite de romani de la 30% la 15% din banii pusi deoparte la bancile de locuinte. Totodata, valoarea primei era limitata la 100 de euro fata de salariul mediu brut pe economie, cum se prevede in legea veche.

Masurile Guvernului, «pompieristice»

Presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RAILOC), Ionut Costea, caracterizeaza masura guvernantilor ca fiind una "pompieristica”. "Sunt oameni care stau in birou si nu au contact cu realitatea, ca ce gandesc ei azi se poate implementa maine”, afirma Costea.

Reprezentantii RAILOC au discutat cu senatorii din Comisia de Buget, Finante, Banci si au obtinut amanarea reducerii primei de economisire la 15% pana la inceputul anului 2006. Ordonanta promulgata recent de Guvern urmeaza sa fie modificata prin legea care o va aproba, prin amendamentele aduse de Parlament, potrivit presedintelui RAILOC.

Guvernul isi submineaza strategia

Sistemul de economisire-creditare se adreseaza persoanelor cu venituri mici si "atrage din piata sume ce altfel nu ar fi intrat in circuitul bancar. (...) descurajeaza creditul de consum deoarece cel care economiseste nu isi mai cumpara casetofon si alte bunuri care de regula sunt importate”, a explicat Costea. Astfel dezvoltarea acestui sistem contribuie la reducerea importurilor.

Asa cum se stie, deficitul comercial al Romaniei a avansat in ultimele cinci luni la 3,22 miliarde euro, cu circa un miliard euro peste nivelul din perioada similara din 2004, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Costea a subliniat ca era incurajata chiar strategia guvernamentala, dar efectul nu era obtinut imediat ci aparea in cativa ani.

Mai mult, avand in vedere ca majoritatea sumelor obtinute de populatie prin intermediul unor astfel de contracte erau folosite pentru renovarea locuintelor, sume importante se intorc la bugetul de stat.

De exemplu, in Slovacia, pentru un volum de prime acordate de stat de un miliarde de coroane, contributiile la stat prin plata de taxe si impozite se ridica la sase miliarde coroane, concomitent cu crearea a 40.000 de locuri de munca.

STEGARESCU Consuela


22 July 2005