Guvernul britanic primeşte cartonaş roşu de la organizaţiile imobiliare din insulă. Ultimul raport care analizează piaţa locuinţelor relevă probleme destul de serioase, pe care miniştrii englezi le neglijează.

21673-londra.jpgUn raport recent, publicat de Institutul Atestat al Locuinţelor, Federaţia Naţională a Locuinţelor şi Adăpostul locuinţelor de caritate, notează acţiunile guvernului pe zece planuri, arată publicaţia The Guardian. Organizaţiile oferă, simbolic, cartonaş roşu, galben şi verde, criticând miniştrii pentru lipsa de progres în domenii importante.

Raportul „răsplăteşte" guvernul un cartonaş roşu pentru creşterea ofertei de locuinţe şi ajutorul oferit de stat familiilor cu venituri mici. Analiza trage un semnal de alarmă şi la capitolul construcţiilor de unităţi locative, care este la cel mai scăzut nivel din 1924. Organizaţia „Adăpostul" susţine că ritmul construcţiilor de locuinţe este departe de numărul de case necesare pentru a satisface cererea. 

Guvernul a primit cartonaşe roşii la următoarele capitole:

  • Persoane fără locuinţe - raportul concluzionează că deşi este greu de estimat o cifră reală, se observă totuşi o uşoară creştere a numărului de locuinţe temporare folosite de persoanele fără adăpost
  • Oferta de locuinţe - proiectele noi, precum şi finisarea celor începute, rămân la niveluri extrem de scăzute. De asemenea, au fost reduse şi investiţiile publice în locuinţe cu preţ scăzut
  • Subvenţiile oferite de stat pentru proprietari - multe familii cu venituri mici au fost extrem de afectate de reducerea masivă a beneficiilor oferite de guvern
  • Accesibilitatea din piaţa chiriilor - chiriile private, care erau şi aşa mari, continuă să crească

Campell Robb, directorul executiv al organizaţiei „Adăpostul", a declarat că guvernul trebuie să stabilească o direcţie pentru a rezolva problemele a milioane de oameni care se confruntă cu „coşmarul lipsei de adăpost şi al locuinţelor lipsite de condiţii minime".

„Lipsa de locuinţe decente la preţuri accesibile este una dintre cele mai presante provocări cu care se confruntă naţiunea, la momentul actual", a adăugat Campell Robb, citat de The Guardian.

Guvernul a primit cartonaş galben în trei domenii, printre care şi gradul de împroprietărire, deoarece preţul locuinţelor nu s-a stabilizat, iar numărul cumpărătorilor scade de la lună la lună.

„Criza locuinţelor ar trebui tratată ca o prioritate politică de top, pentru a preveni ca o situaţie deja disperată să devină şi mai sumbră, pentru milioane de oameni care au nevoie de o casă. Cu un record minim al numărului de locuinţe aflate în construcţie şi din ce în ce mai multe persoane care se bazează pe ajutorul statului, a venit timpul ca miniştrii să demonstreze că pot susţine cu acţiuni şi rezultate toate promisiunile lor măreţe", a declarat David Orr, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Locuinţelor.

Guvernul britanic a primit doar două bile albe, pentru o creştere a numărului de locuinţe sociale de închiriat şi pentru scăderea numărului de locuinţe goale.

CITEŞTE ŞI: Englezii părăsesc Marea Britanie. Află de ce este Polonia una dintre primele opţiuni


25 October 2011