În ședința de ieri, Guvernul a adoptat Hotărârea pentru aprobarea schimbării denumirii amplasamentului obiectivului de investiții, situat în municipiul București, Bd. Unirii, sectorul 3, din "Esplanada" în "Cartierul pentru Justiție" și "proiecte de interes public ale municipiului București" precum și pentru aprobarea programului prioritar de reconversie funcțională a amplasamentului.

42485-esplanada.jpgTerenul cu suprafața de peste zece hectare (107.140 de mp) se află în zona centrală a Bucureștiului, fiind delimitat de străzile Bulevardul Unirii – Bulevardul Octavian Goga – strada Nerva Traian – strada Mircea Vodă.

Potrivit actului normativ, „programul de reconversie funcțională a amplasamentului Esplanada presupune dezvoltarea unui proiect de regenerare urbană în cadrul căruia să fie integrate atât Cartierul pentru Justiție, cât și proiecte investiționale initiate de Primăria Municipiului București”.

Astfel, jumătate din suprafața întregului amplasament, respectiv cea vestică, localizată în vecinătatea Biliotecii Naționale a României (Bdul Mircea Vodă), va fi dedicată obiectivului „Cartierul pentru justiție”. Aici vor fi realizate lucrări de interes public național de construcție, reabilitare, modernizare și reconversie funcțională. De asemenea, aici vor fi situate construcțiile administrative necesare funcționării sistemului judiciar, inclusiv pentru infrastructura aferentă acestora.

În „Cartierul pentru justiție” vor fi grupate spații destinate instanțelor de judecată, precum și parchetelor de pe lângă acestea, cu sediul în București: săli de judecată, arhive, birouri pentru judecată și procurori, grefieri, personal contractual și auxiliar, spații tehnice etc., dar și a altor instituții din sistemul judiciar, precum Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Național al Magistraturii și Școala Națională de Grefieri. Suprafața desfășurată estimată a acestor instituții este de 130.000 – 150.000 de mp, parcările nefiind incluse.

Cealaltă jumătate a amplasamentlui, aflată în vecinătatea străzii Nerva Traian, va fi dedicată obiectivului „Proiecte de interes public ale Municipiului București”, inițiate de Primăria Capitalei. Pentru acest obiectiv sunt prevăzute funcțiuni aferente construcțiilor administrative, sociale și culturale, de interes public local, inclusiv pentru infrastructura acestora.

Totodată, actul normativ precizează că sunt admise și alte funcțiuni specifice orașelor mari, dar și alte funcțiuni care permit accesul publicului în mod permanent sau conform unui program de funcționare specific, în baza documentațiilor de proiectare subsecvente.

Potrivit Economica.net, ideea de Cartier al Justiției a apărut încă din anul 2014, când Robert Cazanciuc, pe atunci ministru al Justiției, anunța că vrea să grupeze Curtea de Apel București, Judecătoriile Sectoarelor 2 și 5, Parchetul de pe lângă Tribunalul București, Consiliul Superior al Magistraturii, Școala Națională de Grefieri, Institutul Național al Magistraturii, Inspecția Judiciară pe două hectare din terenul de pe bulevardul Unirii.

Cu șapte ani înainte, în anul 2007, TriGranit Development România anunța că va dezvolta pe această locație proiectul imobiliar Esplanada, evaluat la un miliard de euro. Ulterior, proiectul a fost blocat din cauză că „aproximativ jumătate din terenul de peste zece hectare a fost revendicat de foștii proprietari”, arată Economica.net.

19 August 2019