GTC are pe masa proiecte imobiliare de 200 mil. euro

 


ZIARUL FINANCIAR - 27.06.2005
 

GTC Romania, dezvoltatorul imobilului de birouri Europe House din Capitala, va finaliza anul acesta America House, un imobil de birouri de aproximativ 50 de milioane de euro si va incepe in paralel alte patru proiecte de anvergura, a caror valoare cumulata ar putea depasi 200 de milioane de euro.

"Suntem atacati cum nu am vazut niciodata de cumparatori interesati pentru America House", spune Shimon Galon, CEO (director executiv) al GTC Romania, companie care a vandut deja primul sau imobil dezvoltat pe piata romaneasca, Europe House, unde se afla sediul central al Orange.

Compania GTC este controlata de grupul israelian Kardan, care se afla si in spatele afacerii Omniasig, care a fost vanduta grupului austriac Wiener StŠdtische

Cu jumatate de an inainte de livrarea sa pe piata, al doilea imobil al companiei, America House, a ajuns, potrivit oficialului GTC, la un grad de ocupare de 75%.

"Avem chiriasi precum S&T, Schlumberger, Europolis, Cisco, Mobexpert sau BCR, deci chiriasi din domenii diverse. Cred ca pana cand acest proiect va fi finalizat, in noiembrie-decembrie, gradul de ocupare va ajunge la 100%", adauga Galon.

Cu o suprafata totala de aproximativ 40.000 de metri patrati, America House va implica investitii de 45-50 de milioane de euro, din care aproape jumatate au provenit dintr-un credit BERD.

Sfarsitul acestui an va insemna pentru dezvoltatorul GTC si inceperea altor proiecte atat in domeniul birourilor, cat si in segmentul rezidential si cel al centrelor comerciale, segmente in care dezvoltatorul este prezent puternic si pe alte piete din Europa Centrala si de Est.

"Cred ca acum este perioada cea mai buna pentru a investi in Romania, fie ca este vorba de dezvoltatori sau de investitori de portofoliu", adauga Galon.
Doua dintre proiectele pe care GTC le anunta sunt in domeniul rezidential.

"Avem doua proiecte rezidentiale in Capitala la care vorm incepe sa lucram din toamna acestui an, unul situat in nord, iar celalalt in centrul orasului".

Cele 200 de apartamente din zona de nord vor avea preturi de aproximativ 1.200 de euro pe metru patrat (plus TVA), ceea ce le pozitioneaza in categoria celor care se adreseaza clientilor cu venituri superioare, in timp ce cele 600 de apartamente din centrul orasului vor fi destinate clientilor din categoria medie, avand in vedere pretul de aproximativ 1.000 de euro pe metrul patrat (plus TVA).

Investitiile in cele doua proiecte ar putea ajunge la finalizarea lor la 20 de milioane de euro si, respectiv, 60 de milioane de euro.

"Nu vom investi toti acesti bani dintr-o data, explica Galon. Primele apartamente urmeaza sa apara pe piata la aproximativ un an de la inceperea lucarilor. "Stiu cand vom incepe, nu stiu insa cand vom finaliza aceste investitii. Depinde de reactia clientilor potentiali", adauga reprezentantul GTC.

GTC nu va abandona nici segmentul birourilor. "Pregatim un proiect de business park, adica un ansamblu format din mai multe cladiri de birouri. Nu pot spune la acest moment decat ca vom incepe lucrarile pana la sfarsitul acestui an", completeaza Galon.

Cel mai mare proiect al dezvoltatorului controlat de grupul israelian Kardan va fi insa un centru comercial de mari dimensiuni.
Compania a anuntat achizitionarea unui teren de 12 hectare in zona de nord a Bucurestiului, pentru care a platit 15,5 milioane de euro.

Proiectul include intr-o prima faza dezvoltarea unui mall, pentru ca ulterior sa fie completat si cu un ansamblu de blocuri de locuinte, valoarea investitiei fiind estimata de Kardan la 150 de milioane de euro.

"Suntem in faza obtinerii PUZ (plan urbanistic zonal - n. red.) pentru intreg proiectul, dar pot spune ca suprafata mall-ului va fi de peste 80.000 de metri patrati, din care 57.000 de metri patrati va fi suprafata inchiriabila.

Mixul de chiriasi va fi adecavt zonei de nord a Capitalei, unde veniturile sunt mai ridicate decat in orice parte a orasului", adauga oficialul GTC.

Dezvoltatorul detine astfel de centre comerciale de mari dimensiuni si in alte tari din regiune, precum Polonia (Galeria Mokotow in Varsovia sau Galeria Kazimierz in Cracovia). Chiar si centrul comercial din Bucuresti se va numi Galeria, desi a existat pe lista denumirilor varianta Lake Side Mall.

"Mall-ul va fi deschis in primavara anului 2007", spune Galon.
Compania este prezenta pe piata romaneasca din anul 1999, cand a achizitionat primul teren in zona Piata Victoriei, unde a fost construit imobilul de birouri Europe House.

Investitia implicata de acest proiect a fost de aproximativ 23 de milioane de dolari, iar in anul 2003, la un an de la livrarea sa pe piata, imobilul a fost cumparat de fondul de investitii austriac Europolis pentru aproximativ 30 de milioane de dolari.

"Am demonstrat actionarilor nostri ca pot sa aiba incredere si ca in Romania se poate face un exit rapid dintr-o afacere imobiliara si cu un randament foarte bun.

Stabilitatea legislativa in domeniul imobiliar si evolutia macroeconomica pozitiva reprezinta la randul lor punct forte pentru a atrage investitii in Romania", crede Galon.

Preturile terenurilor ar putea reprezenta insa un impediment in conditiile exploziei din ultimii ani de pe piata.
"In 2003, pretul terenului pe care se afla America House era dublu fata de cel cu care l-am cumparat pentru Europe House in anul 1999, desi cele doua cladiri se afla foarte aproape una de alta", explica Galon.

Cu atatia investitori roind in jurul America House, Galon infirma o posibila vanzare a imobilului, cel putin in urmatoarea perioada.
"Nu ne grabim sa vindem. Avem timp, mai ales ca finantarea nu este o problema pentru proiectele pe care le avem in dezvoltare. Pentru un pret bun insa, vindem orice", completeaza directorul executiv al GTC Romania.


Ziarul Financiar, Ionut Bonoiu, 27 iun 2005

27 June 2005