Tranzactiile cu malluri au tras in sus cu 45% sectorul imobiliar  Capitala a atras doar 17% din investitiile din domeniu  Amanarile sau anularea proiectelor noi vor afecta pe termen mediu oportunitatile investitionale.  Anul acesta doar patru malluri noi sunt asteptate sa fie livrate pe piata Capitala tarii a atras in primul tri­mestru al acestui an doar 17% din volu­mul total de investitii realizate in piata imobiliara romaneasca.

Pentru acest sector evolutia este o premiera, deoarece grosul investitiilor in cele trei sectoare principale - retail, rezi­d­ential si office - se scur­gea constant catre Bucuresti. „Tradarea" vine din partea inves­titorilor in retail, care in acest an au ocolit proprietatile bucures­tene. Astfel, potrivit da­telor despre piata tran­­zactiilor colectate de catre DTZ Echinox, din cele 91 de mili­oane de euro, bani rulati in primele trei luni ale anului pe segmentul tran­zac­tiilor corporate, doar 15,7 milioane au vizat imobile din Bucuresti. Din aceasta suma, proprie­tatile rezidentiale repre­zin­ta  91,9%. Este vorba despre doua tran­zactii in valoare de 14,4 milioane de euro. Prima vizeaza deal-ul dintre Fu­ture Group si TRI In­vestments, prin care ultima a preluat, contra sumei de 11,5 milioane de euro, ansamblul rezidential Eminescu View. Cea de-a doua, mai mica (2,9 mil. euro), a vizat proiectul mixt (office-rezidential) Decebal Tower, cum­parat de Autovit de la Euro Market Ser­vices.

In plan european, cu o pondere de 91,9% pe segmentul rezidential, Bucu­restiul este printre putinele capitale care se misca in contra curentului. In restul Europei, sectoarele comerciale care au atras cele mai multe tranzactii sunt re­prezentate de proprietatile de tip office, intre 68% si 91% din total, in orase precum Londra, Paris, Milano, Munich, Frankfurt si Bruxelles, dar si 2% sau 11% la Madrid, respec­tiv Berlin, unde inves­torii au preferat segmentul de retail. 

 


Sursa

17 June 2010