Notarii nu reusesc sa se sincronizeze cu preturile rezidentiale In majoritatea zonelor din Bucuresti, valorile de referinta ale notarilor nu se regasesc pe piata tranzactiilor In cazul apartamentelor, notariatele supraevalueaza cu pana la 30%.

12030-grila.jpgPlafoanele minime stabilite de came­rele notarilor publici in cazul tran­zactiilor cu locuinte pot creste in mod artificial costurile birocratice ale unei tranzactii (impozite, taxe, onorariu etc.) din cauza lipsei de actualizare a ghidurilor folosite de catre notari. Astfel, potrivit unei analize „Financiarul", la numai sase luni de la ultima actualizare a ghidului privind valorile orientative ale proprietatilor imobiliare diferentele dintre preturile reale si grila notarilor au ajuns pana la 30% in cazul aparta­mentelor.

Mai mult, ghidurile in cauza, utili­zate ca liste ale preturilor de referinta pe piata tranzactiilor, creeaza distorsiuni si inechitati intre diferite categorii de proprietati rezidentiale. In acest sens, daca in ceea ce priveste evaluarea apartamentelor, plafoanele din grila notarilor prezinta uneori diferente de pana la 30%, in ceea ce priveste evaluarea proprietatilor rezidentiale de tip casa sau vila lucrurile sunt total diferite. Astfel, in prezent, valorile minime, sub care niciun notar nu accepta sa auten­tifice un contract de vanzare-cumparare, variaza intre 484 si 907 euro/mp util pentru casele si vilele construite dupa 2001. In acest caz diferentele fata de preturile reale variaza intre 50% si 300%.

Costuri birocratice

Pentru a vedea cum este afectat un contribuabil de aceste diferente intre preturile reale de tranzactionare si plafonul minim impus de notari vom lua ca exemplu vanzarea-cumpararea unui apartament de doua camere din zona Unirii (Bucuresti). Conform grile­lor notarilor, pretul de baza al unui apartament cu doua camere in zona 0 a Capitalei (Fantani) este de 116.667 de euro. Acesta poate creste in functie de nivelul la care este situat in bloc sau de anul de construire, fiind astfel cate­gorisit drept pret mediu. Din practica agentiilor imobiliare stim ca pretul imobilului poate scadea ca urmare a negocierii cu cel mult 10%, ajungand la 94.500 de euro. Insa, desi pretul de vanzare a unui imobil se stabileste in fata notarului in functie de valoarea declarata de parti, aceasta nu poate fi mai mica decat valoarea de expertiza a Camerei Notarilor Publici. Prin urmare, desi pretul unui apar­tament cu doua camere situat in zona Unirii este in iunie 2010 de 94.500 de euro, grila notarului, alcatuita la finele anului trecut, spune ca aceasta pro­prietate nu poate fi tranzactionata sub pretul de plafon care pentru aceasta zona este de 116.667 de euro. Evident ca onorariul si taxele platite de cumparator se calculeaza avand ca baza valoarea de expertiza aprobata de Ministerul Finan­telor (116.667 de euro). Cu cat este mai mare diferenta intre pretul real de tranzactie si plafonul minim impus de notari, cu atat creste paguba vanza­torului, care trebuie sa achite impozit si onorariu mai mari. Calculand doar impozitul datorat de catre vanzator in urma tranzactiei, rezulta o diferenta de aproape 450 de euro (in cazul unui imobil cumparat mai recent de 3 ani).

 


Sursa

15 June 2010