O alta bucatica din Bucurestii de altadata a fost rasa de pe fata pamantului. Este vorba despre o casa construita in perioada interbelica, pe strada Grigore Mora, nr. 15. Desi imobilul se afla in zona protejata si, conform regulamentului, se putea interveni doar partial pe el, Primaria sectorului 1 a semnat autorizatia de desfiintare pe 24 decembrie 2009. Chiar in ajunul Craciunului.

sursa:hotnews.roMai mult, dupa modificarea Legii 50/1991, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, din data de 16 octombrie 2009, autorizatiile de constructie pe zonele protejate trebuie eliberate de Primaria Capitalei, nu de Primariile de sector. Alex Ichim, purtatorul de cuvant al Primariei Sector 1, spune insa ca institutia era in drept sa emita aceasta autorizatie.

„Daca cetateanul a depus cerea de eliberare a autorizatiei inainte de data de 16 octombrie, aceasta este rezolvata de unitatea la care a fost depusa, in acest caz de Primaria Sectorului 1", a explicat acesta. Referitor la faptul ca pe aceasta constructie se putea interveni partial, insa nu putea fi demolata in intregime, Alex Ichim nu ne-a furnizat nicio informatie. Acesta a acuzat doar lacunele legislative, care duc la distrugerea orasului.

Conform Planului Urbanistic pentru Zonele Protejate, aceasta casa face parte din Parcelarea Mornand, care are valoare de protectie maxima. „Cartier rezidential aristocratic, tipic pentru optiunea culturala occidentala a elitelor din prima jumatate a secolului al XX-lea. Grad de protectie maxim. Se protejeaza valorile arhitectural - urbanistice, istorice si de mediu natural in ansamblul lor", scrie in acest studiu.

Bucurestiul vechi, distrus de lacunele legislative

Aproape in fiecare saptamana prezentam demolarea sau distrugerea unei case din Bucurestiul vechi. Acest lucru este posibil atat din cauza lacunelor legislative, cat si din cauza nerespectarii brumei de legislatie pe care o avem. Desi se discuta de ani buni de completarea Legii monumentelor si de finalizarea studiilor de zone protejate, care ar pune la adapost multe dintre casele vechi, care acum nu au nicio protectie, nimeni nu a facut absolut nimic. Cel putin prin nepasare si ignoranta, rezultand o complicitate a celor care ar trebui sa apere interesul public cu samsarii imobiliari.


 


 

 

Sursa

10 February 2010