Agenţii imobiliari se confruntă cu un nou fenomen pe piaţa imobiliară, numit de ei "greva cumpărătorului." Altfel spus, cei interesaţi să cumpere refuză din start să vadă proprietăţile ale căror preţuri depăşesc un anumit nivel.

Evident preţul diferă de la zonă la zonă. În Domenii, spre exemplu, metrul pătrat într-o vilă se vinde în medie cu 2.000 de euro, în timp ce terenurile ajung la 1.500-1.800 de euro/mp.

"Apartamente sunt puţine, sunt doar câteva imobile noi care au fost construite în această zonă unde preţurile sunt între 1.800-2.200 euro/mp, dar au foarte multe facilităţi, cele situate la parter au grădină proprie, au spaţii generoase, într-adevăr se pot numi apartamente de lux" spune Jeni Dragomir, Director General Perfect Casa.

Anul trecut, în Domenii vilele se vindeau şi cu 2 milioane de euro, astăzi cumpărătorii ştiu foarte bine că preţurile sunt considerabil mai mici. De aceea, se vând doar locuinţele unde preţul este realist.

"Faţă de preţul care era dorit în urmă cu opt luni, vânzarea efectivă s-a făcut la 60% din valoare" susţine Costin Spinu, Director Executiv Imosuport. 

Zona Domenii-Caşin, este rezidenţială de lux, comparabilă cu zone precum Dorobanţi, Televiziune. Fiind o zonă de lux, preţurile au scăzut, dar nu atât de mult, între 20% şi maximum 50%", adaugă Jeni Dragomir.

Iar acest lucru trebuie spus proprietarilor care vor să vândă şi se aruncă la preţuri mari. Cel care ar trebui să o facă este chiar agentul imobiliar, dar sunt cazuri când acesta se fereşte.

"Sunt colegi de-ai noştri din piaţă care au o atitudine de non-combat, în sensul în care acceptă să se ocupe de vânzare chiar dacă ştie că lui, ca agent imobiliar îi este greu să vândă acea proprietate la acel preţ, încurajându-i proprietarului în acest fel pretenţiile. În momentul în care motivaţia celui care vinde este puternică, el se adaptează uşor, iar proprietatea, chiar în condiţiile actuale, nu stă mult pe piaţă. Perioada minimă ar fi o lună, maximă ar fi trei luni", este de părere Costin Spinu.

Nimeni nu neagă că sunt situaţii, chiar dese, când, deşi agenţii imobiliari ii sfătuiesc pe proprietari să mai taie din preţ, aceştia refuză.

"Cei inflexibili preferă să închirieze, tarifele scăzând cam cu 50%. La chirii, la apartamente sau la vile se calculează în funcţie de metrul pătrat util. Anul acesta un client care are un buget de 1.000 -1.200euro/lună îşi poate permite să închirieze un apartament cu trei camere în această zonă, ceea ce nu se întâmpla până acum", ne-a declarat Jeni Dragomir.

 

Mai exact, în prezent, un metru pătrat util se închiriază în zona Domenii cu 8-10 euro. Iar cererile merg, spun agenţii imobiliari.

Cei care vor să-şi cumpere o casă în zonă şi se gândesc că preţurile vor mai scădea, aleg pentru moment să stea în chirie. Cereri vin şi din partea firmelor care au renunţat la spaţiile mari din clădirile de birouri şi şi-au relocat sediul.

Costin Spinu consideră că "în general, clientul care îşi doreşte cartierul acesta ştie ce vrea, vrea intimitate, vrea linişte, vrea acces facil, vrea parcare, vrea să nu fie agresat de construcţii înalte.

E un cartier care se adresează unei anumite pături, oamenilor care până la urmă vor să-şi arate succesul în viaţă, şi nu e nimic rău în asta, e un cartier exclusivist".

Şi poate de aceea nu are niciun defect? Punem această întrebare deoarece agenţii imobiliari cu care am stat de vorbă au avut numai cuvinte de laudă la adresa cartierului Domenii. Într-o aşa zonă să tot stai... dar dacă nu îţi permiţi, poţi alege o soluţie mai ieftină, 1 Mai şi te consolezi că stai la o "aruncătură de băţ", de cartierul fără defecte, în viziunea agenţilor imobiliari.

"În 1 Mai preţurile sunt mai scăzute, putem cumpăra o casă cu preţuri între 250.000-1,5 mil euro, dacă este foarte mare şi are teren foarte mult. Dacă vorbim de apartamente vechi, în funcţie de numărul de camere, pot fi achiziţionate începând cu 60.000-70.000 euro cele mai mici până la peste 100.000 euro, cele mai mari, în blocuri vechi. În blocuri noi, şi preţurile sunt 200-300.000 euro", susţine Jeni Dragomir.

Multe garsoniere şi apartamente cu două camere se încadrează în plafonul stabilit de Prima Casă, vechimea blocurilor reduce însă oferta valabilă pentru acest program.

În zona 1 Mai cam jumătate dintre cumpărători depind de credite. Clienţii sunt un pic mai precauţi înainte să caute case, merg la bănci se interesează şi dacă au un acord de principiu atunci încep să caute" ne-a declarat Jeni Dragomir.

Să vedem şi câteva avantaje ale zonei

"Accesele sunt bune, penetrarea către centru e ok, penetrarea către nord e ok, şi întoarcerea dinspre nord spre 1 Mai e în regulă. E un cartier limitrof cu parcul Herăstrău, cei care locuiesc aici nu fac mai mult de 10-12 minute pe jos până în parc", apreciază Costin Spinu.

Iar la ore de vârf e chiar recomandat să meargă pe jos, căci bulevardul 1 Mai se cam aglomerează.


Avantajele cartierului Domenii, potrivit agenţilor imobiliari: 

  • Linişte
  • Multă verdeaţă
  • Vecinătăţi bune
  • Bine cotat din punct de vedere rezidenţial
  • Nu are clădiri înalte
  • Foarte curat
  • Acces facil către centrul şi nordul Capitalei
  • Parcul Herăstrău


Oferte imobiliare zona Domenii/1 Mai:

 
Oportunităţile zonei  Domenii/1 Mai:-  click AICI

Alte oferte din zona Domenii/1 Mai:

  • Oferta de apartamente din Domenii/1 Mai - vanzari | inchirieri
  •  Oferta de case/vile din Domenii/1 Mai - vanzari | inchirieri
  • Oferta de birouri din Domenii/1 Mai - vanzari | inchirieri
  • Oferta de spatii comerciale din Domenii/1 Mai - vanzari | inchirieri
  • Oferta de terenuri din Domenii/1 Mai - vanzari


  • 3 September 2009