0-335-207310779613.jpgPiaţa imobiliară din ţara noastră va înregistra modificări semnificative în următorii doi ani. Asta pentru că, odată cu apariţia marilor proiecte imobiliare, noua ofertă va pune presiune pe scăderea preţurilor locuinţelor vechi.

Preţurile apartamentelor au crescut, în ultimii ani, pe fondul unei cereri tot mai mari din partea populaţiei, cerere care nu şi-a găsit contrapartida în oferta de noi locuinţe. Totuşi, situaţia s-ar putea inversa odată cu apariţia în piaţa imobiliară românească a unor proiecte de mari dimensiuni pentru dezvoltarea sectorului rezidenţial.

Radu Zilişteanu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), a declarat pentru Adevărul că proiectele imobiliare din prezent au două hibe. "În primul rând, sunt investiţii de mică şi media amploare, mergând de la câteva milioane de euro şi până la câteva zeci de milioane de euro. Iar în al doilea rând, majoritatea dezvoltatorilor de proiecte din domeniul rezidenţial lucrează cu banii clienţilor", explică Radu Zilişteanu. Mai mult, numai 30%-35% din proiectele anunţate ajung să fie materializate. Restul întâmpină diferite dificultăţi, pornind de la istoricul dezvoltatorului imobiliar care, în numeroase cazuri, este nou în acest sector, şi până la apariţia unor blocaje în schema de finanţare a proiectului. Totuşi, purtătorul de cuvânt al ARAI susţine că, din a doua parte a acestui an, vom vedea anunţuri de proiecte a căror valoare se va ridica la sute de milioane de euro.

Marii investitori instituţionali reconstruiesc oraşele

Odată cu aderarea ţării la Uniunea Europeană este posibil ca investitorii instituţionali să intre pe piaţa imobiliară autohtonă. "Mă refer la investitorii de tipul fondurilor mutuale, fondurilor de pensii sau al companiilor de asigurări din statele dezvoltate, care trebuie să gestioneze banii, căutând investiţii cu grad redus de risc", explică Zilişteanu. Un astfel de exemplu poate fi observat în Polonia, ţară în care fondurile naţionale de investiţii listate pe bursa din Varşovia – echivalentul Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF) din ţara noastră – au anunţat, la începutul acestei luni, că vor să investească câteva sute de milioane de euro în piaţa imobiliară poloneză.

În acelaşi timp, Artur Silvestri, analist al pieţei imobiliare, conturează portretul-robot al unui investitor de calibru. "Cea mai mare investiţie realistă ar fi realizarea unui canal care să lege Capitala de Marea Neagră", consideră Silvestri, identificând amploarea proiectelor de care ar fi interesaţi mogulii afacerilor imobiliare. Aceştia nu investesc în construcţia câtorva blocuri sau clădiri de birouri, adaugă analistul. Pentru a exemplifica dimensiunea unor astfel de proiecte, Silvestri aminteşte de proiectul în derulare din capitala Coreei de Sud, care presupune regândirea din punct de vedere urbanistic a întregului oraş, investiţia fiind de aproximativ 40 miliarde de dolari.

Radu Zilişteanu spune că apariţia investitorilor instituţionali va pune presiune pe scăderea preţurilor la locuinţe. Motivul ţine de faptul că aceşti dezvoltatori imobiliari pot realiza economii de scară. Adică, puterea lor de negociere cu furnizorii de materiale de construcţie este mult mai mare decât cea a unui dezvoltator care construieşte de câteva milioane de euro. "Astfel, aceştia vor putea să iasă la preţuri ultracompetitive pe piaţă, ceea ce va duce la o mutare o cererii de locuinţe vechi către cele noi", spune Zilişteanu. Implicit, într-un termen de circa doi ani, preţurile apartamentelor vechi ar putea scădea, dar amploarea reducerii nu va fi totuşi semnificativă, conchide purtătorul de cuvând al ARAI.

Sursa

11 April 2007