Ajunşi în faţa falimentului, grecii încearcă să scoată bani de oriunde se poate. Aşa şi-au adus aminte de faptul că Germania a luat un împrumut de la ei, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Şi dacă tot a fost deschis aceast capitol, grecii cer şi acordarea unor compensaţii pentru victimele atrocităţilor comise de nazişti şi a valorilor furate. În tot acest context, guvernanţii eleni par să omită faptul că Germania este, în prezent, ţara din Zona euro cu cea mai importantă contribuţie la pachetele de împrumuturi externe pentru Grecia.

23318-grecii-au-gasit-solutia-de-finantare.jpgDin cei 300 de membri ai Parlamentului de la Atena, aproape o zecime a cerut discutarea problemei unui împrumut luat de Germania, în cel de-Al Doilea Război Mondial, de la guvernul Greciei, ţară aflată atunci sub ocupaţie nazistă. Datoria este estimată la 54 miliarde euro, fără dobânzi. În plus, grecii vor să primească şi despăgubiri pentru victimele atrocităţilor comise de nazişti şi pentru valorile furate. Parlamentarii vor ca această chestiune să fie discutată în prezenţa miniştrilor de Finanţe, de Extene, Apărării şi Justiţiei, dar şi a reprezentanţilor părţilor interesate.

Parlamentarii eleni susţin că Grecia este singura ţară către care Germania nu şi-a plătit datoriile

Istoria acestei datorii a început în anul 1942, când Puterile Axei au hotărât, la o conferinţă germano-italiană pe teme financiare, faptul că Grecia, ocupată după ce luptase de partea Aliaţilor, era obligată să finanţeze ocupaţia străină printr-un împrumut. Parlamentarii greci sunt de părere că Germania unificată este datoare cu această sumă ţării lor, care a ieşit victorioasă în cel de-Al Doilea Război Mondial. Ei spun că Grecia este victima unei nedreptăţi, întrucât este singura ţară victorioasă căreia Germania nu i-a plătit reparaţii legate de război.

Grecii se întorc astfel împotriva ţării care a luptat vehement pentru înlăturarea pericolului iminent al falimentului. De fapt, exact din Germania au venit cele mai multe pachete de împrumuturi externe pentru Grecia. Statul elen a primit, în 2010, un pachet de împrumuturi externe de 110 miliarde euro de la ţările Zonei euro şi FMI, iar anul acesta urmează un al doilea pachet financiar, de circa 130 miliarde euro.

CITEŞTE ŞI Germania: Guvernul Greciei trebuie să înţeleagă că la un moment dat răbdarea noastră se va termina

 

6 February 2012