Preţul locuinţelor s-a majorat în trimestrul al doilea al acestui an cu 2% la nivel naţional, continuând creşterea înregistrată în trimestrul anterior, potrivit celei mai recente ediţii a indexului rezidenţial realizat de EFG Eurobank Property Services.

25672-blocuri_rahova_3b0661c016.jpgNivelul actual al preţurilor este comparabil cu cel înregistrat la sfârşitul anului 2006.

Indexul Bucureşti Centru, în ciuda scăderii din ultimul trimestru, înregistrează o creştere de 5% de la începutul lui 2012. Preţurile din Bucureşti Periferie au totalizat o creştere de 4,8% în 2012. Judeţul Ilfov a prezentat o creştere mai mare în ultimele două trimestre, de asemenea, corectând scăderile mai mari din anii anteriori. Per total, Regiunea Bucureşti – Ilfov a înregistrat o creştere medie de 2% în ultimul trimestru, totalizând 6,3% în ultima jumătate a lui 2012.

Prin comparaţie, pe parcursul ultimului trimestru, Indicele Apartamentelor în Bucureşti a crescut cu 2,3%, având o rată mai mare decât media capitalei, în timp ce Indicele Apartamentelor din România a crescut cu o rată mai lentă decât media naţională (1,3%). Locuinţele cu vechime mai mică de trei ani apar drept lideri în ceea ce priveşte creşterea în ultimul trimestru, atât în Bucureşti, cât şi la nivel naţional. Preţul proprietăţilor vechi din Bucureşti a înregistrat o scădere cu -1,2%, în timp ce la nivel naţional a crescut cu 1,7%.

În ceea ce priveşte restul zonelor ţării, diviziunea Dunăre & Mare a înregistrat cea mai rapidă creştere în trimestrul încheiat, însumând, de asemenea, o creştere mai mare de 6% de la începutul anului până la sfârşitul trimistrului al doilea. În ultimul trimestru, indicele de preţuri al diviziunilor Muntenia, Moldova şi Sud a înregistrat de asemenea creşteri. Celelalte diviziuni: Centru, Nord şi Vest au avut indici ce au continuat să scadă, dar cu o rată mai lentă, un posibil indiciu de stabilizare.

Făcând referire la situaţia marilor oraşe din ultimul trimestru, Timişoara a condus creşterea, în principal corectând o evoluţie negativă semnificativă din trimestrul anterior. Craiova, Constanţa, Oradea şi Ploieşti par, de asemenea, să fi beneficiat de evoluţii pozitive. Pe de altă parte, Indexul prezintă o tendinţă negativă pentru Braşov, Iaşi şi Cluj Napoca. În timpul primelor două trimestre din 2012, multe dintre marile oraşe din România au înregistrat performanţe pozitive, în principal în Brăila şi Ploieşti, urmate de Galaţi, Constanţa şi Craiova.

 

Sursa

19 July 2012