Autorităţile de la Atena speră să primească anul acesta nu mai puţin de un milion de euro de la Banca Europeană pentru Investiţii (BEI). Oficialii au declarat deja că banii ar urma să fie folosiţi pentru a stimula economia, care se află în recesiune de mai mulţi ani, notează Reuters.

23838-grecia.jpgGrecia şi Comisia Europeană cer la unison Băncii Europene pentru Investiţii să plătească fondurile cu care statul elen ar urma să repornească economia, a declarat Gikas Hardouvelis, principalul consilier economic al premierului grec, Lucas Papademos. BEI a mai acordat, numai în ultimii doi ani, finanţări de peste 700 milioane euro marilor companii energetice din Grecia. Acesta a admis la un post de televiziune naţional că este destul de optimist că acest lucru se va întâmpla destul de curând, fiind încrezător că BEI va împrumuta banii prin intermediul băncilor locale.

După succesul planului de reducere a datoriilor prezentat săptămâna trecută, program care va atrage fonduri internaţionale în valoare de 130 miliarde euro, autorităţile de la Atena caută acum strategii pentru a reporni economia, aflată în al cincilea an de recesiune.

Măsurile de austeritate pe care statul elen trebuie să le implementeze pentru a primi cele două pachete internaţionale de ajutor financiar au împins Grecia în cea mai adâncă recesiune după Cel De-al Doilea Război Mondial.

PIB-ul Greciei s-a micşorat cu 7% în 2011, un record negativ, iar investiţiile au scăzut cu 21%, după un declin de 15% înregistrat în 2010.

„Cu cât vor fi mai repede eliberate aceste fonduri, cu atât mai bine. Economia se scufundă, astfel că lumea este prea înspăimântată pentru a investi”, a mai spus Hardouvelis, citat de Reuters.

Dar reprezentanţii BEI sunt îngrijoraţi de riscurile mult prea mari pe care le implică plata unor fonduri atât de mari, astfel că una dintre soluţii ar putea fi transferul acestor bani prin intermediul instituţiilor financiare locale, a mai adăugat consilierul.

Ca modalitate de a stimula creşterea Greciei, Uniunea Europeană a mărit deja cota de finanţare în anumite proiecte europene co-finanţate, iar reprezentanţii UE au declarat că vor ajuta statul elen să combată birocraţia pentru a eficientiza utilizarea fondurilor alocate. 

CITEȘTE ȘI Roubini: Grecia va renunţa la moneda euro, în mai puţin de un an. Va urma Portugalia


12 March 2012