Guvernul de la Atena nu se mai poate baza pe ajutorul nelimitat al băncilor locale. Banca Centrală Europeană (BCE) limitează împrumuturile pe care le poate lua statul, astfel că situaţia financiară a ţării se află din nou sub semnul întrebării, până săptămâna viitoare, când oficialii eleni vor afla dacă Grecia va primi următoarea tranşă de ajutor extern.

27825-bani.jpgDupă ajutorul financiar primit din partea FMI şi al statelor din Zona euro, guvernul de la Atena nu a mai emis obligaţiuni pe pieţele internaţionale, pentru a evita dobânzile uriaşe, notează publicaţia Kathimerini. Însă nevoia de capital era stringentă, astfel că guvernul s-a împrumutat de la băncile locale, prin emisiuni de titluri pe perioadă scurtă, cu toate că aceste instituţii au avut cel mai mult de suferit de pe urma programului dur de austeritate impus de stat pentru împrumuturile externe. Băncile au folosit titlurile ca garanţii pentru a accesa fonduri ale Băncii Centrale Europene, în cadrul programului ce oferă asistenţă şi lichidităţi pentru situaţii de urgenţă, deoarece capitalul este o problemă nerezolvată, deşi a existat un program de restructurare a datoriei statului, care a dus la ştergerea unor datorii de aproape 100 miliarde euro.

Însă BCE a limitat valoarea pe care o poate împrumuta statul prin titluri de Trezorerie, astfel că dacă Grecia nu va primi următoarea tranşă de ajutor extern, situaţia financiară va fi incertă. Astfel că este de înţeles îngrijorarea oficialilor eleni, înainte de reuniunea Eurogroup, de la începutul săptămânii viitoare, când se vor lămuri aceste aspecte.

După reuniunea membrilor uniunii monetare ce va avea loc pe 12 noiembrie, Grecia va trebui să acopere datorii de 6,6 miliarde euro, formate din titluri de Trezorerie ajunse la maturitate. Acestea sunt scadente pe 16 noiembrie, astfel că agenţia de administrare a datoriilor statului mai are la dispoziţie două săptămâni pentru a completa această sumă uriaşă. În acest scop, instituţia a planificat până atunci două licitaţii pentru vânzarea de titluri.

Guvernul de la Atena trebuie să economisească aproape 18 miliarde euro în următorii doi ani, pentru a beneficia în continuare de sprijinul financiar al UE şi al FMI. În prezent, datoria externă a Greciei este de 164% din PIB, valoare ce ar trebui coborâtă în jurul nivelului de 120%, pentru ca datoria publică să devină sustenabilă pe termen mediu.

CITEȘTE ȘI: Elveţia mobilizează armata, pregătindu-se pentru posibile tulburări sociale de amploare, cauzate de criză


  

5 November 2012