Grecia va prelua de la Lituania preşedinţia Uniunii Europene, de la începutul anului 2014, în ciuda situaţiei economice şi a zvonurilor că ar putea părăsi Zona euro. Statul elen va fi astfel la al cincilea mandat de la aderare, un mandat marcat de incertitudini politice şi financiare. Cu toate acestea, creşterea economică este una dintre priorităţile premierului grec.

32575-grecia_ue.jpgÎncepând cu 1 ianuarie 2014, Grecia va asigura preşedinţia Uniunii Europene, funcţie preluată de la Lituania. Grecia preia preşedinţia Uniunii Europene pentru a cincea oară de la aderare, din 1981, deşi există voci care susţin că nu este cel mai potrivit moment, având în vedere dificultăţile cu care se confruntă guvernul de la Atena.

RECOMANDARE: Grecia, retrogradată la statutul de economie emergentă

Oficialii eleni declară că vor avea ca obiective prioritare creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. În acelaşi timp, autorităţile elene vor avea în vedere „completarea uniunii bancare, abordarea fluxurilor migratorii şi agenda maritimă la toate nivelurile, în special dezvoltarea resurselor energetice submarine”, potrivit declaraţiilor premierului grec.

„Printre altele, presedinţia lituaniană a UE a avut ca prioritate stabilitatea fiscală, dar şi creşterea economică şi crearea unor noi locuri de muncă. Noi vom continua aceste obiective”, susţine premierul grec Antonis Samaras, citat de AFP. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei întruniri cu preşedinta Lituaniei, Dalia Grybayskaitea, întâlnire desfăşurată la Atena.

Anul 2014 este unul al relansării economice, conform calculelor Guvernului grec, care estimează o creştere de 0,6% din PIB. Dacă previziunile vor deveni realitate, Grecia ar reuşi să încheie cei şase ani consecutivi de recesiune.

 

CITEȘTE ȘI: România, printre cele mai puţin competitive economii. Ce pot face autorităţile?

 

12 December 2013