In Grecia, agentii imobiliari spun ca orice criza economica este trecatoare, gloria elena si valoare proprietatilor sunt insa eterne. Cu toate acestea, anul trecut, pretul mediu al locuintelor a scazut in Grecia, in termeni nominali (neajustat cu inflatia) cu aproape 8% fata de anul 2010.

23929-grecia-criza-trece-valoare-caselor-ramane.jpgPentru continentul european aceasta scaderea este a doua cea mai mare inregistrata anul trecut,  dupa cea din Irlanda (-15,8%).

Totusi, reducerea preturilor nu este urmarea directa a crizei datoriilor publice sau a masurilor de austeritate impuse de guvernul elen deoarece, in arhipelag, valoarea media a proprietatilor s-a mentinut relativ stabila. Problemele au venit din zbuciumatele orase mari.
Climatul nesigur creat de nesfarsitele demonstratii de la Atena si alte metropole grecesti a lovit cel mai tare in preturile proprietatilor din orasele respective, fapt care a influentat inidcele general al caselor din Grecia.

Astfel, casele si apartamentele din centrul Atenei, precum si din suburbiile scumpe din nordul capitalei elene, au raportat cea mai mare scadere la nivel national, care a variat intre 10 si 20%, potrivit datelor Eurobank Property Services.

Spre exemplu, in zona Kolonaki din centrul Atenei, declinul preturilor locuintelor mari a fost de 15%, pretul pentru acestea variind in prezent intre 2.700 si 6.000 euro/mp.

Totusi, partea pozitiva pentru cumparatori este ca, acum, exista o flexibilitate mai mare in negocierile cu vanzatorii, care este partial rezultatul faptului ca numarul de tranzactii este deosebit de scazut in capitala, reducerea fiind de aproape 45%.

In ceea ce priveste plaja de preturi, exista o mare varietate de proprietati oferite spre vanzare. In timp ce diverse celebritati si milionari din intreaga lume cumpara vile somptuoase pe insule sau pe coasta ateniana, exista oferta diversa si pe segmentul lcouintelor mai ieftine, apartamente noi sau case traditionale in mediul rural. Preturile variaza de la un nivel de 20.000 de euro pentru o cabana intr-unul din satele mai indepartate, la milioane de euro pentru vilele de lux situate in zonele cele mai pitoresti.

Mare calma in insule

Scaderea preturilor proprietatilor de pe insule a fost semnificativ mai mica decat la Atena si in alte orase mari de pe continent, de doar 1% in ultimul an.

Pentru ca centrul Atenei este considerat in prezent riscant in climatul economic actual, brokerii imobiliari recomanda tot mai populara Creta, unde o vila cu doua dormitoare nu costa mai mult de 120.000 euro.

In celelalte insule preturile sunt in continuare accesibile doar pentru bogati, cea mai modesta casa in Mykonos, spre exemplu, costand 250.000 de euro (fara piscina si cu vedere obturata spre mare).

Cu siguranta ca piata proprietatilor de vacanta este destul de dinamica in comparatie cu alte sectoare ale economiei Greciei. Totusi, pentru investitori, randamentele din inchirierea locuintelor sunt in prezent neatractive, stabilizandu-se in jurul valorii de 2,8% la Atena si 3,5% in Creta, conform datelor Global Property Guide.

Investitorii, de asemenea, trebuie sa aiba in vedere faptul ca, din cauza masurilor de austeritate introduse de guvernul elen, au crescut foarte mult taxele percepute pentru propietatile scumpe, foarte apreciate de milionarii pasionati de iahting.

Totusi, pentru cei care doresc sa investeasca pe termen lung, exista in Europa tari care ofera astazi conditii de achizitie si costuri mult mai dure fate de cele din Grecia.

 

Sursa

17 March 2012