În aproape toate prezentările de proiecte imobiliare dezvoltatorii promiteau viitorilor clienţi ansambluri integrate, cu restaurante, piscine, grădiniţe sau supermarketuri. Câte s-au concretizat?

12999-gradinita.jpg"Spaţiile pentru restaurant şi supermarket sunt ridicate "la roşu", dar nu am semnat încă niciun contract cu firme care să opereze aceste spaţii. Proiectul nici nu era prea locuit până de curând, mutările începând în martie-aprilie, iar acum jumătate din apartamente sunt locuite", spune Raluca Chioveanu, asistent de vânzări şi marketing pentru ansamblul rezidenţial Green Lake din Bucureşti.


Facilităţile precum grădiniţe sau supermarketuri erau gândite în eventualitatea în care în aceste ansambluri vor ajunge să locuiască cel puţin 500-600 de familii, cu 1.000 de oameni, ale căror nevoi să facă rentabile asemenea investiţii.

În condiţiile în care numeroase proiecte au fost oprite după prima etapă de dezvoltare, construcţia facilităţilor a fost deseori amânată. Astfel se poate explica şi situaţia din Green Lake, unde din cele 579 de apartamente anunţate au fost realizate doar 118 şi 39 de vile, din care mai sunt disponibile în prezent 50 de apartamente şi 10-15 vile, potrivit reprezentanţilor de vânzări ai proiectului dezvoltat de firma elenă QLD.

Operatorii nu mai vor să vină cu bani

Faţă de perioada de boom imobiliar din 2008, preţurile apartamentelor din proiectul situat pe malul lacului Griviţa au mai intrat la apă, dar rămân ridicate pentru media Capitalei, apartamentele cu două camere costând de la 94.000 de euro (78 mp construiţi), în timp ce apartamentele cu patru camere şi 178 mp construiţi costă 199.000 de euro, "oferta" fiind valabilă până la 31 august.

Şi în ansamblul rezidenţial New Town din zona Dristor s-au mutat clienţii de circa un an, dar pentru grădinţă, spaţii comerciale şi sala de fitness nu au fost încă găsiţi operatori.

"Supermarketul îl vom deschide într-o lună - două. Aici avem două oferte şi putem alege noi. În rest, nu avem semnate contracte pentru grădiniţă sau sala de fitness. Operatorii nu mai vor să se extindă, nu vor să vină cu niciun ban. Pentru grădiniţă am închiriat spaţiul de 400 de metri pătraţi cu 2.500 de euro, dar preferă să meargă în vile, unde zic că e mai ieftin. Nu ştiu, poate vom găsi operatori anul viitor, dar nu avem nimic stabilit", explică Iulian Vasile, reprezentantul de vânzări al firmei de consultanţă imobiliară BNP Paribas Real Estate pentru ansamblul de la Dristor.

Şi în New Town a fost finalizată doar prima etapă de construcţie, respectiv 316 din cele 651 de apartamente ale complexului, din care mai sunt disponibile în jur de 40 de unităţi, potrivit reprezentantului de vânzări. Ansamblul a fost realizat de către nord-irlandezii de la Mivan, proprietarii mallului Liberty Center, în parteneriat cu fondul de investiţii Fabian, deţinut în prezent de omul de afaceri Dinu Patriciu.

Cuplurile tinere resimt lipsa grădiniţelor

Într-un alt proiect, în altă zonă, locuit de aproape doi ani, situaţia este asemănătoare. "Supermarketul a fost deschis în 2009 şi am mai deschis cafeneaua cu biliard. Piscina cu sala de fitness şi aerobic sperăm să o deschidem într-o lună, iar restaurantul poate în toamnă. Despre grădiniţă nu ştiu când. Ar trebui să vină cineva să se ocupe", spune Carmen Manea, consultant de vânzări în cadrul ansamblului Primăvara Ghencea.

Primele apartamente situate în "blocurile mici" ale complexului sunt locuite încă din toamna anului 2008. Din cele 468 de apartamente ale ansamblului mai sunt disponibile 57, la preţuri pornind de la 65.000 de euro pentru un apartament cu două camere şi o suprafaţă utilă de 53 de metri pătraţi. Cu alte cuvinte, în complex ar putea locui în jur de 400 de familii, unele de aproape doi ani, dar o parte din facilităţile promise vor fi realizate cu întârziere. Supermarketul deschis în cadrul proiectului este operat de compania care deţine şi ansamblul rezidenţial, firma Can Serv, care administrează reţeaua de supermarketuri Primăvara.

Proprietarii apartamentelor noi suferă în primul rând de lipsa grădiniţelor, în condiţiile în care o bună parte dintre clienţi sunt familii, ai căror membri au vârste de 30-35 de ani care lucrează amândoi şi au copii preşcolari.

Alţii au rezolvat problema cu o "minipiaţă"

În unele ansambluri rezidenţiale noi o parte dintre problemele legate de spaţii comerciale sau grădiniţe au fost rezolvate, astfel că, spre exemplu, în Residenz Chitila a fost făcută grădiniţa şi un supermarket, în Cosmopolis a fost amenajată o "minipiaţă" denumită Cosmo Market, în InCity a fost inaugurat centrul de fitness şi piscina World Class, în timp ce reprezentanţii Asmita Gardens au anunţat recent că până la sfârşitul anului în cadrul proiectului va fi inaugurat un centru Spa cu o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi, cu piscină, sală de forţă şi aerobic.

Sursa

6 August 2010