Gothenburg este una dintre cele mai accesibile destinaţii din Suedia, ţară recunoscută pentru stilul de viaţă costisitor. Al doilea mare oraş suedez surprinde plăcut turiştii prin varietatea de atracţii, activităţi şi evenimente culturale. Cu toate că turismul este înfloritor, Gothenburg nu reprezintă o atracţie în ochii investitorilor internaţionali, deoarece piaţa chiriilor este controlată de autorităţi.

31036-gothenburg22.jpgSituat în vestul Suediei, Gothenburg este al doilea mare oraş al ţării, aici regăsindu-se cel mai mare port din întreaga Scandinavie. Datorită poziţiei sale geografice, economia oraşului s-a bazat dintotdeauna pe comerţ, însă în prezent, un rol important îl joacă şi industria bancară sau turismul. De asemenea, Gothenburg este cunoscut pe plan internaţional datorită producătorului de automobile Volvo, acesta fiind cel mai mare angajator din zonă. Totodată, Gothenburg este un important centru universitar în această parte a Europei, numărul ridicat de studenţi contribuind la atmosfera prietenoasă şi agitată ce caracterizează acest oraş.

  • Fondat în 1621 de către Regele Gustav Adolphus, Gothenburg este o destinaţie turistică populară pentru scandinavi, deşi oraşul este mai puţin vizitat de restul europenilor
  • Gothenburg se întinde pe o suprafaţă de 450 kmp, având o populaţie de aproape 530.000 oameni, în timp ce în zona metropolitană sunt aproape un milion de locuitori

Piaţa imobiliară din Gothenburg a fost afectat de criză pentru câţiva ani, timp în care proprietăţile s-au devalorizat simţitor. Însă acea perioadă a rămas deja în trecut, iar preţul locuinţelor a atins în prezent un vârf al tuturor timpurilor, ridicat de nivelul scăzut al dobânzilor la creditele ipotecare şi de cererea mare în raport cu stocul insuficient. Valoarea proprietăţilor din Gothenburg este perfect comparabilă cu cea a locuinţelor din alte mari oraşe europene, mai renumite poate pe plan internaţional.

Preţ mediu al apartamentelor din Gothenburg, conform Numbeo:

  • Apartament central – 4.500 euro/mp
  • Apartament semicentral – 2.900 euro/mp

Gothenburg găzduieşte câteva dintre cele mai importante evenimente culturale şi sportive din ţările Nordice, care atrag sute de mii de vizitatori anual. Oraşul suedez este o destinaţie turistică importantă din această parte a Europei, ceea ce ar trebui să reprezinte o atracţie în ochii investitorilor internaţionali. Însă piaţa chiriilor este ţinută în frâu de legislaţie, astfel că randamentul din chirii este scăzut.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo:

  • Apartament cu un dormitor – central: 570 euro/lună; semicentral: 350 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.150 euro/lună; semicentral: 750 euro/lună

Principala arteră a oraşului este Kungsportsavenyn, unde sunt în majoritate case din cărămidă sau lemn, cu mai multe niveluri, ridicate în secolul XIX. Cartierul Vechi este adesea asemănat cu o Veneţie în miniatură, datorită numărului mare de canale şi a caselor vechi din cărămidă, cu mai multe etaje. Cartierul Hisegen este cunoscut pentru proiectele rezidenţiale noi, în timp ce Vasastaden este renumit pentru casele elegante, cu grădini îngrijite. Foarte puţine construcţii au rămas din secolul XVII, de când a fost fondat oraşul, din cauza faptului că principalul material de construcţie era lemnul.

CITEŞTE ŞI: Miami – lux american, susţinut de banii latino-americanilor

 

13 July 2013