Giurgiu a fost un oraş ocolit de dezvoltatorii imobiliari de-a lungul timpului. Nu au fost acoperite nici măcar cererile de apartamente ANL, pe care aproape o mie de locuitori le-au făcut în timp. În schimb, zona se dezvolta foarte bine la nivel de centre comerciale. Numai că exact înainte de criză, un mare magazin s-a retras şi a lăsat în spate un şantier de 23.000 mp. Acum, acolo se vor construi 300 de apartamente, o dezvoltare la care Giurgiu a ajuns deci dintr-o festă jucată de criză.

19686-draft-1.jpgGiurgiu este un oraş de 70.000 de locuitori, cu venituri mici sau medii. Este lesne de înţeles de ce în perioada de boom imobiliar, toţi dezvoltatorii au preferat să se îndrepte către orice altă zonă. Numai la nivel comercial, zona s-a dezvoltat destul de bine. Pe acest segment, avea avantajul unui tranzit mare, dată fiind poziţionarea la graniţa cu Bulgaria. Totuşi, în momentul în care a intervenit criza, până şi marile lanţuri de magazine au decis să amâne investiţiile în zonă. Acesta este şi exemplul Carrefour, care a făcut săpăturile pentru un magazin nou în Giurgiu pe o suprafaţă de 20.000 mp. Apoi s-a retras. Proprietarul terenului a rămas cu şantierul şi fără niciun fel de perspectivă, căci săpăturile pentru parcarea subterană îi blocau posibilitatea de a vinde unui alt client, pentru o altă destinaţie. Dar planul a fost regândit, iar acum se vor construi apartamente care vor avea o zonă comercială amplă la subsol, adică acolo unde ar fi trebuit să fie parcarea.

Apartamentele vor fi gândite pentru o rată lunară de 150 euro/lună, prin Prima Casă

19687-draft-3.jpg„Noi am venit cu un proiect care include un mix de magazine şi apartamente cât se poate de accesibile. E un proiect mare, deci o să construim în timp, nu peste noapte. Vor fi 300 de apartamente şi în jur de 6.000 mp de magazine locale, farmacii, un supermaket mic, restaurante, cafenele, cabinete medicale etc.", arată Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.

Provocarea de a construi ieftin este cu atât mai mare cu cât veniturile potenţialilor clienţi din zonă sunt destul de mici.

19688-draft-4.jpg„Venitul mediu al locuitorilor e foarte jos. Deci trebuie să ne uităm la el şi să construim case în jurul acestui venit. Dacă o familie câştigă 500-600 euro pe lună şi vrea un credit de Prima Casă, avansul pe care îl pot da ei este de 1.000-2.000 euro, iar rata de numai 150 euro/lună. Aceştia sunt bani de chirie. Deci trebuie să construim apartamente care pot fi plătite la nivelul chiriilor din zonă.", continuă Andrew Prelea.


Preţurile vor varia între 35.000 şi 50.000 euro, pentru două şi trei camere

19689-draft-5.jpgDesigur, nu este cel mai profitabil proiect, dar sunt vremuri de criză, iar dezvoltatorii au înţeles acest lucru. Trebuie să construieşti exact aşa cum poţi vinde, nimic mai mult.

„Nu o sa fie un proiect rapid, nu o sa vindem repede, totul va fi structurat pe faze. Prima fază va avea un centru comercial jos şi 90 de apartamente sus. Faza a doua e aproape identică, faza 3 e puţin mai mare, iar faza 4 va include case în spate. Desigur, vor exista parcări, va fi totul amenajat ca în orice proiect pus la punct.", continuă reprezentantul Ozone Homes.

Preţurile vor varia deci între 35.000 şi 50.000 euro, pentru apartamente cu două şi trei camere. Dezvoltatorul va juca precaut, şi va încerca să vândă prima fază înainte de a trece la a doua. Dar atât timp cât există cerere pentru ANL, spune el, atunci trebuie să existe şi pentru orice alt fel de locuinţă ieftină.

Citeşte şi

 

 

 

13 July 2011