Ghid pentru amatorii de apartamente noi
Cotidianul - 28.08.2006
 

Preturile anuntate de dezvoltatorii de proiecte rezidentiale in momentul lansarii acestora sint mai mult decit tentante. Este insa necesara o analiza atenta.

Piata imobiliara locala cunoaste o dezvoltare fara precedent. Apar noi cartiere de blocuri. In cazul in care cumparatorul studiaza atent oferta, poate face o afacere buna. Daca nu ia in calcul toate elementele care pot modifica pretul unei locuinte, poate avea surpriza ca efortul financiar sa depaseasca resursele financiare de care dispune.

Mai mult, a aparut optiunea cumpararii off-plan, astfel ca se scot la vinzare unitati care in prezent nu exista decit pe hirtie. Consultantii Colliers International atrag atentia asupra particularitatilor acestei achizitii si considera ca cel interesat de achizitionare trebuie sa detina un set de informatii in scopul luarii unei decizii corecte, in completa cunostinta de cauza.

Interes pentru proiect

Specialistii considera ca este indicat ca inainte de a se incheia un contract trebuie strinse date despre proiect. Conform companiei Colliers, din punct de vedere juridic, cumparatorul are dreptul sa ceara informatii cu privire la situatia legala a terenului si modul in care acesta va reveni cumparatorilor, precum si cu privire la autorizatia de constructie, in functie de existenta careia este recomandabila sau nu semnarea unui antecontract de vinzare-cumparare sau doar a unuia de rezervare.

Etapele contractarii unui apartament aflat in stadiul de proiect sau de constructie incep prin semnarea contractului de rezervare, apoi a antecontractului de vinzare-cumparare insotit de anexele sale conform legii locuintei (regulament de coproprietate si contractul de management imobiliar) si sfirsesc cu semnarea contractului de vinzare-cumparare, care trebuie sa aiba un pret fix si nemodificabil.

Calitatea viitoarei locuinte si a cladirii este un alt aspect ce trebuie cunoscut in detaliu. Componenta echipei care realizeaza cladirea, adica dezvoltatorul, proiectantul, constructorul, managerul de proiect, precum si experienta acestora sint lucruri foarte importante.

Acestia trebuie sa ofere, la cerere, detalii despre structura si finisaje, precum si despre posibilitatea de personalizare a spatiului. Referitor la aceasta optiune, consultantii Colliers International atentioneaza asupra faptului ca aceasta posibilitate trebuie oferita intre anumite limite, deoarece o flexibilitate mare aduce cu sine riscul intirzierii predarii constructiei si afectarea calitatii acesteia.

„In cazul in care clientul opteaza pentru modificari minore si schimbari care n-au facut obiectul contractului, va trebui sa negocieze separat aceste extralucrari“, spune Liviu Ureche, Certified International Properties Specialist.

Citeste articolul integral in Cotidianul

Nicu Stan, Valentin Baesu
Cotidianul